Eindhoven treinstationsgebouw

Afbeelding : The Radio Design by Art Museum Kroonzicht

EINDHOVEN – Een fraai stukje artistieke architect-bouw wat oogt als een ouderwetse radioklok zoals deze er vroeger ook wel uitzagen. Eigenlijk betreft het hier het primaire treinstation van de stad Eindhoven. Naast dit Centraal Station kent Eindhoven namelijk nog een treinstation. Misschien daarover later meer…

Dit kunstwerk is uiteraard gemaakt op basis van een mooi plaatje dat dusdanig is bewerkt is totdat dit kunstwerk ontstond. Er is voor gekozen om de huidige achtergrondgebouwen van het inmiddels ontstane hoogbouw, dusdanig professioneel weg te werken door een fotoshop met speciale computer software. Ook heeft een speciale digitale conversie plaatsgevonden met de Prisma App welke op de smartphone gebruikt kan worden waarna het daarna nog meerdere malen is bewerkt op de PC. Het plaatje ziet er dus absoluut niet meer hetzelfde uit als toen er een foto werd gemaakt van dit aanzicht en dus van eigen hand. Daarom bij deze dus ook zeker een vaste plek gekregen in het Art Museum Kroonzicht.

Nadat het aanzicht eerder op een postkaart was waargenomen en vervolgens ook deze kaart voor een proportionele prijs werd aangeschaft, waarvan het aanzicht vrijwel hetzelfde leek te zijn als de betreffende foto welke later is genomen vanaf het trappetje bij de bruidswinkel recht tegenover het station vlak naast waar nu de speelhal is gevestigd, werd de betreffende nieuwe foto uiteindelijk gebruikt als leidraad voor het ontwerp van wat het kunstwerk uiteindelijk is geworden.

Was het natuurlijk geen gek idee dat je zou denken dat het geen unicum is. Maar dat is het wel. Want de originele postkaart is bij een inbraak waarbij de computer werd ontvreemd in digitaal bestand ontvreemd en daardoor was er een noodzaak de creatie opnieuw te bewerkstelligen met de nieuwe apparatuur. Mocht iemand dus ooit beweren dat het werk afgeleid is van een ander plaatje dan wat hier wordt vermeld, heeft hij of zij waarschijnlijk een hand in de diefstal welke er is gepleegd.

Het mooie aan dit gebouw is dat dit gebouw erg vaak werd gebruikt als decor voor tal van programma’s van allerlei soort. Hedendaags is het pas gerenoveerd en heeft het naast de oude stationshal een vernieuwde stationshal gekregen vol met winkels standaard station-winkels en nog een aantal andere verkooppunten. Ook is er een net als op veel andere stations in Nederland een piano gevestigd waar vaak gebruik van wordt gemaakt door talenten van welke van heinde en ver komen om hier de show te stelen met hun muzikaal talent.

De betreffende aanzichtzijde wordt ook wel ‘de Taxikant’ genoemd. Hoewel je aan de vernieuwde Fellenoord -zijde aan de andere kant ook taxi’s hebt staan hedendaags, is dit de zijde die wordt gebruikt als ook het treinverkeer is gestremd en er NS-bussen worden ingezet omdat de treinen om welke reden dan ook niet kunnen rijden.

Dit gebouw is net veel andere NS-Stations een Monument. Dit aanzicht mag dus niet zonder expliciete toestemming worden verandert. Deze door de volksmond genoemde ‘Taxikant’ ziet er dus uit als een ouderwetse radio met klok en begeeft zich letterlijk op het in het wegenregister genoemde 18 Septemberplein, ook wel het stationsplein in Eindhoven, welke is vernoemd naar de dag van de bevrijding van Eindhoven in de Tweede Wereld Oorlog. Toen de radio’s er ook nog zo uitzagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s