De Catharinakerk in Eindhoven

Afbeelding: Catharinakerk in Eindhoven by Art Museum Kroonzicht

EINDHOVEN – Deze kerk is de enige kerk in Nederland waar de protestantse kerk en de katholieke kerk samen onder een dak gevestigd zijn. De twee torens staan kenmerkend als de ene voor het protestantse geloof en de andere voor het katholieke geloof.

Wat deze kerk opmerkelijk maakt is dat deze op de kerkelijke linie is gevestigd. Deze linie loopt vanaf de kerk in Son en Breugel en verder richting het Noorden naar het zuiden langs de kerk in Best, het vroeger gehete Riag waar nu de GGZE met eigen kerk is gevestigd over die linie door daar naar waar de hervormde kerk aan de Oude Bossche baan in Eindhoven is gevestigd naar de Kerk bij de Woenselse Markt in Eindhoven daar waar ook een kerk is gevestigd, vandaar naar de Catharinakerk in het centrum van Eindhoven, zo naar de St. Joriskerk in stadsdeel Stratum naar de Gerarduskerk eveneens in stadsdeel stratum in Eindhoven door naar de Kerk in het Centrum van Aalst-Waalre, via die Kerknaar de kerk in Valkenswaard bij de markt, naar de kerk in Dommelen zo door naar de Kerk in Achel en Neerpelt in België op de linie verder naar het zuiden.

Die linie scheidde vroeger het grondgebied van het ene geloof van het zogehete grondgebied van het andere geloof. In werkelijkheid was dat natuurlijk niet helemaal zo. Maar die linie werd wel gezien als de linie en aan de kerkgebouwen ten oosten van die linie te zien en aan de kerkgebouwen aan het westen van die linie te zien kun je de inherentie wel waarnemen. De bouwmanier van de bouwwerken kenmerken dit. Daarvoor moet je veel kerken hebben bezocht wil je dat goed zien.

Oostelijk van de linie heb je veelal oudere bouwwerken die geregeld zijn gerenoveerd, westelijk daarvan de modernere. Natuurlijk loopt die linie zuidelijk tot ergens in Spanje en/of Italië. De linie richting het noorden tot ergens in Den Helder. Want daar trof ik nog een ouderwets bouwwerk aan.

Wil niet zeggen dat aan de oostelijke kant van wat vroeger die linie inhield niet inmiddels ook modernere bouwwerken te vinden zijn. Velen oorlogen zijn voorbij gegaan en velen kerken zijn gesneuveld.

Maar onthoud, de enige kerk in Nederland waar voor het eerst de Katholieke kerk en de protestantse kerk samen onder 1 dak gingen vanaf de bouw van de Kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s