De Toren van Dordrecht bij nacht

Afbeelding: Toren van Dordrecht bij nacht by Art Museum Kroonzicht

DORDRECHT – Zo zie hij er dan uit, vijf voor half zeven vroeg in de winteravonden. Je ziet de klokken bovenop als zijnde de gezichtjes bovenop het lijf. Vanuit welke hoek je ernaar kijkt, kun je zien hoe zijn gezicht erbij staat.

Hoewel de Toren in werkelijkheid scheef staat op zijn fundering en je dat in werkelijkheid erg goed kunt zien. Zie je dat op deze foto alsof het lijkt alsof de kerk recht staat. Dordrecht een prachtige stad, waar de kerktoren scheef staat. Tevens waarom de stad zo bekend is.

Naast dat het zijn eigen haven kent, waar ook de sint jaarlijks met de boot aanmeert. is het gelegen aan het Merwedekanaal in Zuid-Holland nabij het bekende Water Hollands Diep. De stad ken voor zover bij mij bekend 2 stations, Dordrecht Centraal en Dordrecht-Zuid, met Lage Zwaluwe en Zwijndrecht naastgelegen. Rotterdam is een kleine 20 minuutjes met de trein.

Dordrecht is van oudsher een industriële handelsstad met eigen haven en het centrum kenmerkt zich er ook naar. De grachten geven een mooi beeld van de havenstad.

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij hebben ze in de wintermaanden een standaard in de stad, namelijk de avond wandeling welke rond 19.00 uur begint. Dan zie je plotseling allemaal mensen door de stad heen wandelen stapvoets in het zelfde tempo. Stevig doorwandelen.

In de winter is de stad qua temperatuur guur. Dat komt omdat het aan het water ligt. De laatste jaren naar alle waarschijnlijkheid steeds minder. Maar in de zomer erg aangenaam en valt er best wel wat te beleven qua vertier mogelijkheden. Verder is het een hele gezellige stad met een eigen kern. Veel kroegjes en uitgaansgelegenheden en in de zomer volop terrasjes.

Wat betreft de Kerktoren. Ik beschrijf dit aanzicht met aan de ene zijde de Koning en aan de andere zijde de Koningin , die beide met kroon net even de andere kant op kijken. Ik noem het dan ook de Koninklijke inherentie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s