IJ- Amsterdam

Afbeelding: IJ-Amsterdam by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – Wanneer je vanaf het Centraal station in Amsterdam aan de IJ-zijde naar het water kijkt, zie je dit beeld. Daar waar de veerpont over het water naar Amsterdam – Noord vaart.

De Veerverbinding naar Amsterdam – Noord kost niks en dat is fijn voor alle Amsterdammers die dagelijks gebruik maken van deze wateroverbrugging die vaart. Het gebouw op de achtergrond, waarvan je zou denken dat het scheepsverkeer vanuit de toren daar wordt geregeld op deze al dan niet drukke vaarroute heeft op het dak een soort hoedje met de letter M erop zo lijkt het wel zodra het donker wordt en de ledverlichting dit accentueert.

Persoonlijk vind ik het eruit zien als een koninginnetje met een kroontje dorstig op zoek naar een kroontje voor haar mannetje, daar die toren erlangs. Het zou dan ook leuk zijn als ze met ledverlichting ofzo daar een koepel op plaatsen zodat het ook echt bij elkaar lijkt te horen. Maar het is ook geen toren van waaruit het scheepsverkeer wordt geregeld, want dat regelt zichzelf op deze plek. De algemeen geldende regels voor scheepsverkeer, de lichten bij dageraad, de horens en de inzichten van de bestuurders van de vaartuigen regelen hier het scheepsverkeer.

Wanneer het Sail is, eens in de 5 jaar ligt het hier ram vol met boten dat de vaarroute praktisch gestremd is. Rechts ga je naar het Amsterdam rijnkanaal richting Duitsland en Links, richting IJmuiden.

Vroeger was er een snel-verbinding over het water naar IJmuiden, maar daar kun je tegenwoordig vanuit Amsterdam geen gebruik meer van maken. Dit is erg jammer. voor nog geen 10 euro was je dan binnen no-time in IJmuiden Centrum aan het water. Tegenwoordig moet je weer of met de trein overstappen op een bus of een rechtstreekse bus over asfalt nemen. De opstapplek van de waterbus van Connexion heb ik in geen jaren meer gevonden. Iets wat Amsterdam toch eigenlijk weer in ere zou moeten herstellen. Misschien lag het wel aan Connexion, wie zal het zeggen.

Wel kun je dus tegenwoordig op 3 of meer plekken in Amsterdam – Noord aanmeren met de gratis veerdienst van de stad die daardoor samen met de metro Noord-Zuidlijn Amsterdam – Noord veel toegankelijker heeft gemaakt voor het publiek. De afgelopen 10 jaar schijnt het daar ook veel levendiger te zijn geworden en Landsmeer is niet meer het dichts bij zijnde daar wat er in het noorden van Amsterdam Centrum allemaal te doen is. Zeker een kunstwerkje als deze waard dus, dit aanzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s