Stationshal Eindhoven

Afbeelding: Stationshal Eindhoven by Art Museum Kroonzicht

EINDHOVEN – Zo ziet de stationshal in Eindhoven er vandaag de dag uit. De sinds een paar jaar vernieuwde stationshal heeft een beetje weg van he de stationshallen er op Amsterdam Centraal bij staan.

We vinden treinen en stations leuk, dus waarom ook niet een oppervlakkig kunstwerkje van het aller daagse leven op een station in Nederland. Er is gekozen om juist dit beeld te laten zien. Voor mij met een klein beetje een persoonlijke reden, maar daar hebben we het verder niet over.

De stationshal kent de meest gangbare voorzieningen, zoals eetgelegenheden, een Kiosk, een Ako en noem het maar op. Het is er tamelijk warm in de wintermaanden, maar zonder jas moet je er dan ook niet willen zijn. En in de zomer is het erg verkoelend, wanneer het buiten warmer is dan onze lichaamstemperatuur.

Deze ontmoetingsplek waar velen elkaar aanspreken om de weg te vragen en waar velen elkaar ook voorbij lopen terwijl ze elkaar goed kennen is over het algemeen tijdens de spits het drukst. In de Coronatijden is het er natuurlijk veel minder druk dan normaal.

De treinen zijn over het algemeen erg leeg op veel trajecten. Hoelang deze crisis nog stand houdt heeft alles te maken met de coronagevaren, waar de autoriteiten ons massaal voor aan het waarschuwen zijn. Men durft of wil niet graag op een plek zijn waar er een verhoogde kans is op besmetting. In het openbaar vervoer is het daardoor veel rustiger.

Deze rust in het openbaar vervoer is niet goed voor het leggen of uitbreiden van sociale contacten. Daar waar men in de bus of trein graag een praatje met elkaar begint, al dan niet met vreemden, gebeurt dit vandaag de dag nog nauwelijks. Eigenlijk is het een schande.

Voorheen was het zo dat het openbaar vervoer voor veel mensen leuke plek was om nieuwe contacten te leggen. gezellig met de trein en dan mensen uit andere steden leren kennen zonder dat je die stad per definitie hebt bezocht. Nu is men voor dergelijke behoeftes nog meer aangewezen op de alternatieven zoals het internet. Juist datgene waar mensen vaak de dupe worden van misbruik.

Het wordt tijd dat men over hun angsten heen stappen en desnoods met dubbele mondkapjes toch maar weer massaal gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Are you with me!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s