Trilogie: Lord of the Rings

Foto: Lord of the Rings Trilogie by Art Museum Kroonzicht

BIBLIOTHEEK – Deze Trilogie bedacht en geschreven door J.R. Tolkien gaat over het leven in Middle Earth (Midden Aarde) welke wordt bedreigt door het kwaad van de Ring. Hobbits, Engelen, Tovernaars, Enten, Orks en Mensen naast de dieren vertekenen hier een sprookjesachtig avontuur van Frodo en zijn metgezellen.

Ben jij een echte Lord of the Rings Liefhebber, dan kan ik me voorstellen dat je deze edities in complete trilogie, indien je deze nog niet hebt, graag in je bezit krijgt. Deze originele engels-talige pockets vertellen je het allereerste verhaal in de enige originele versie zoals deze voor het eerst op de markt kwam in 1979 bij alweer de derde editie van het verhaal in allereerste aanleg.

Het origineel van deel 1″The fellowship of The Ring” uit 1954 is slechts in een oplage van 15 keer uitgebracht en wordt “The first edition” genoemd. Het origineel van deel 2″The Two Towers” eveneens uit 1954 is slechts in een oplage van 12 keer uitgebracht en wordt “The first edition” van het 2e deel genoemd van deze trilogie. Het origineel van deel 3 “The Return of The King” uit 1955 is slechts in een oplage van 11 keer uitgebracht en wordt “The first edition” van het 3e deel genoemd van deze trilogie.

Het verhaal van ‘De Ring’ is vandaag de dag in totaal tientallen keren vertaald in diverse talen en wel honderden keren uitgegeven en miljoenen keren verkocht. Er zijn zelfs 3 films van gemaakt, met daarop volgende aansluitende films op de verhaallijn zoals The Hobbit, wat eveneens in Trilogie is geworden.

Op de foto hierboven vindt je ‘The third edition’ van uitgifte in eerste aanleg. Ook nog dus heel zeldzaam.

De 3e uitgifte van deel 1 “The fellowship of The Ring” dateert uit 1979 en is slechts in een oplage van 5 keer uitgebracht en wordt “The Third edition” genoemd. De 3e uitgifte van deel 2 “The Two Towers” eveneens uit 1979 is slechts in een oplage van 4 keer uitgebracht en wordt “The Third edition” van het 2e deel genoemd van deze trilogie. De 3e uitgifte van deel 3 “The Return of The King” uit 1979 en eveneens The Third edition is slechts in een oplage van 4 keer uitgebracht en wordt “The Third edition” van het 3e deel genoemd van deze trilogie.

Dat geeft maar aan hoe zeldzaam deze pockets op de foto zijn die vroeger alleen door de stadbibliotheek in London ter uitleen om te lezen werden aangeboden. Wat zou de waarde vandaag de dag zijn, als je bedenkt dat deze toen der tijd alleen verkocht werden in Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk, natuurlijk daar voor een appel en een ei van omgerekend nog geen 4 gulden per pocket.

Het verhaal dat gaat over de Jonge Hobbit Frodo, die wordt opgezadeld met de zware taak om de ring van het kwaad in de vuurbron, waar de ring uit is gesmeed te gooien, nadat deze ring is bezeten geraakt van het kwaad , door alle voorgaande oorlogen in de strijd om de aarde.

Bij zijn reis wordt hij in elk deel vergezeld door Sam, eveneens een Hobbit en worden ze beide geholpen, door Tovenaar Gandalf, Arathon, de doler die zijn land zou hebben verlaten om te vechten tegen het kwaad, waarvan zijn land nu wordt beheerst door een landheer die te zwak is tegen het kwaad op te komen welke zich uitbreid vanuit Mordor, daar waar eveneens de vuurberg ligt waar de Ring zal moeten worden vernietigd.

In de verschillende delen van deze trilogie worden delen van het zogeheten ‘Middle Earth’ bedreigt door de ‘Orks’ ( Mensenvlees-etende aardmonsters ) die in opdracht van de boze Tovenaar zich opmaken voor een totale oorlog om al het goeds van de planeet te overrompelen met een leven-stijl van kwaad, haat en viezigheid, maar vooral zonder mensen. En natuurlijk is het zo dat deze Tovernaar Saruman zich onderricht aan de wil van het Oog. Het symbool van al het kwaad in deze trilogie.

Het mooie van deze ouderwetse variant, die niet zoals bij elke verfilming, een ‘limited’ of ‘extended’ – editie kent, zijn eigen editie heeft met benamingen van personages die je niet in welke film dan ook tegenkomt.

Ooit is er ook een cartoon (tekenfilm) van de Lord of The Rings uitgebracht door Warner Bross. Dit was nog ruim voordat de echte verfilming wat werkelijk misschien wel de beste films ooit zijn geworden. Deze cartoon kun je vinden op Youtube. Maar we vragen ons natuurlijk ook af wat de cartoon op een originele dvd-schijf van Warner Bross vandaag de dag waard zou zijn. Het is namelijk wel zo dat dat ook een gelimiteerde uitgave is geweest net zoals de pockets welke wij hierboven hebben afgebeeld.

Wil jij mee filosoferen of meedenken met de vraagstuk, wat betreft de waarde van iets dergelijks in gelimiteerde opgave van wat uiteindelijk daarna pas erg groot is geworden. Want toen deze producties opgeleverd werden, was het verhaal bij lange na nog niet zo een succes als het uiteindelijk is geworden.

Laat graag je reactie achter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s