Baarnse Bossen

Afbeelding: Baarnse Bossen by Art Museum Kroonzicht

BAARN – Misschien wel één van Nederlands drukst bezochte wandel bosgebied zijn de Baarnse Bossen. Samen met de Biesbosch in Zuid Holland en de Amsterdamse bossen in Noord-Holland, toch zeker wel 1 van de top 3, namelijk de Baarnse Bossen die toch wel bij de bossen van het Utrechtse Heuvelrug-gebied behoren in de provincie Utrecht natuurlijk.

Wanneer de Winter zich ontplooit in de Lente en het natuurgebied langzaam terug in de groei en bloei aanslaat kun je hier vaak een beeld tegenkomen zoals dat hier op het kunstwerk is verwerkt.

Het stukje asfalt dat te zien is, moet het asfalt voorstellen van de Amsterdamsestraatweg welke vanaf Paleis Soestdijk in Soestdijk door Baarn heen tot aan de afrit naar de snelweg naar Amsterdam loopt, en verder ook overloopt in de binnendoor-weg naar Hilversum Centrum.

Het groen daarachter is de eerste woonwijk vanaf de Baarnse Bossen gezien vanuit deze zijde en de Baarnse Bossen zelf natuurlijk het groen en de bebossing voor het asfalt. Het heerlijke wandelgebied is met name in de Zomer erg druk, maar ook in de Herfst en Lente komen er veel mensen om de hond uit te laten en te wandelen. Kasteel Groeneveld is op loopafstand evenals Paleis Soestdijk, Dat alles eigenlijk nog wel horende bij de Bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Wanneer je de andere kant in wandelt, Dus het gedeelte wat niet is afgebeeld, kom je uiteindelijk ergens in Hilversum uit. Maar wanneer je dan links aanhoudt kom je nog eerst langs Landgoed Peijenenburg nabij Soest. Van Soest tot aan Baarn heb je hier ook de mountainbike route in het bos gevestigd. Deze is 22 kilometer lang en begeeft zich over de smalle mountainbike baan welke speciaal voor deze officiële route is aangelegd. Kun je dus ook via de ANWB terug vinden.

Eenmaal in Soest heb je de Soestduinen wat zich uitmond tot het grote dal bij vliegveld Soesterberg. Je kunt hier dus dagenlang wandelen zonder dat je uitgekeken raakt. Landgoed Peijnenburg wat zich ook tot Hilversum reikt verbind als het ware Baarn met Soest en Hilversum. Je zou denken dat het bij het landgoed hoort van het Paleis en het Kasteel in de nabije omgeving, echter heb ik dat nog niet echt op de borden van staats-bosbeheer kunnen lezen. Wel of men alle gemaakte rommel van niet natuurlijke aard graag willen opruimen. Gelukkig zie je ook dat over het algemeen dit wel gebeurd. Al met al, denk dat het samen met de Biesbosch wel qua grootte in oppervlakte tot de nummer 1 van Nederland behoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s