Nijkerk bij Nacht

Afbeelding: Nijkerk bij Nacht by Art Museum Kroonzicht

NIJKERK – Je kunt er de hele nacht rondjes fietsen zolang je maar de weg blijft volgen… Dat is typerend voor Nijkerk. In de zomermaanden heb je een mooie blauwe gloed achter de kerk hangen wanneer je vanaf dit aanzicht de kerk bewonderd.

Die mooie zomerse blauwe gloed, achter de Nijkerkse kerk in het centrum van Nijkerk is wat met de kunstenaar met dit kunstwerk graag wilde laten zien. Het licht van de ondergaande maan en opkomende zon die het kerkgebouw scheid van het hemellicht in de ruimte. Ook het wit van de kerktoren geeft een mooie afscheiding tussen de blauwe lucht en het gebouw zelf dat in de nacht wordt verlicht door straatverlichting en verlichting van het gebouw zelf.

Een erg fraai aanzicht natuurlijk, zowel overdag al in de nacht, kun je wel stellen als je hier feitelijk dit aanzicht in Nijkerk zelf gaat bewonderen. Met name de belichting in het kunstwerk verwerkt maakt dit een prachtig beeld.

Nijkerk begeeft zich tussen Amersfoort en Putten. Wanneer je van Amersfoort naar Hardewijk fiets kom je langs diverse plaatsen zoals Nijkerk en o.a. ook Putten. Je moet in de nacht alleen niet verdwalen, want in Nijkerk als je de weg blijft volgen, fiets je rondjes. Wil je naar Harderwijk fietsen vanuit Amersfoort dien je langs Nijkerk af te fietsen. Anders heb je het risico dat je ineens beseft dat je al zeker 3 keer voorbij de kerk hebt gefietst wanneer je de weg blijft volgen. Dat was tevens de reden om deze mooie kerk die telkens terugkwam bij de route naar Putten e.v. even in een kunstobject vast te leggen. En er dan achter komen dat je rondjes aan het fietsen bent is natuurlijk lachwekkend.

Vandaar dat we dit kunstwerk hebben gemaakt. Telkens hetzelfde aanknopingspunt aanhouden om te beseffen, pas na 3 x dat we dezelfde kerk voorbij reden. Nijkerk is dus relatief klein, maar in 2 uur tijd fiets je de gemeente toch wel 3 maal rond zonder daglicht en geen mens op straat. Je begon bijna te beseffen dat deze kerk me op de been hield en niet liet opgeven bij de juiste afrit een stukje terug te gaan om zo de weg naar putten via de provinciale weg daarlangs te hervatten.

Een ding is zeker, zonder 3 maal in de ronde te gaan fietsen had dit kunstwerk nooit bestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s