De Ouderwetse groene driekop

Afbeelding: De Ouderwetse Groene Driekop by Art Museum Kroonzicht

NIJMEGEN – Zo ziet het spoor achter het hoofdstation van Nijmegen eruit. De bij ons in het kunstwerk ‘Blauw’ gemaakt, maar in het echt, de Groene Driekop heeft hier enige tijd gestaan, zowaar we er maar een kunstwerkje van hebben gemaakt.

Het was wat saai, een achtergrond van de bekende trein in Nederland met alleen maar spoor en bovenleiding, dat we bedachten de gehele trein in een andere dan de originele kleur te presenteren. De echte originele kleur zoals we de driekop het vaakst hebben gezien is natuurlijk, geel met blauw. Hij heeft in het verleden , ook in de bordeau-rood kleur bestaan en in het groen zoals wij die gespot hebben.

Nijmegen is een belangrijk verbindingsstation, maar niet al te groot van omvang. Velen voor Duitsland kunnen hier een eerste overstap maken, waarna ze in Arnhem nogmaals moeten overstappen. Maar veel treinen vanuit de kleinere gemeentes, zoals Oss en Wageningen of Veenendaal, rijden eerst langs Nijmegen.

Nijmegen heeft wel een enorm rangeerspoor, zoals op het kunstwerk te zien. Hier rijden dan ook goederentreinen zonder te stoppen. Dit rangeerterrein is lange tijd gebruikt om geprepareerde sprinters die gemaakt waren en verkocht waren aan de Oekraïns Spoorwegenbedrijf te reserveren. Echter werden deze sprinters al die tijd niet opgehaald door het bedrijf. Vermoedelijk had dat met de oorlog daar te maken.

Hoe dan ook, de termijn waarbinnen de sprinters zouden worden opgehaald volgens overeenstemming is verlopen en zo is gezocht naar een oplossing om deze sprinters al dan niet kwijt te kunnen. En dat terwijl ze al wel betaald waren door de Oekraïners. Hoe deze situatie zich nou heeft opgelost, vraag ik me eigenlijk wel af. Wat wel zo is, is dat deze groene oudewetse driekop, ook gestald heeft gestaan en vermoedelijk heeft dat niet zoveel gekost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s