Domtoren Utrecht

Afbeelding: Domtoren Utrecht by Art Museum Kroonzicht

UTRECHT – In het centrum van de stad Utrecht vind je een grote hoge kerktoren. Dit noemt men de Domtoren. Het is altijd al het hoogste gebouw van Utrecht geweest. Of dat zo zal blijven, is nog maar de vraag. Utrecht heeft in het centrum voornamelijk altijd laagbouw gehad bij de grachten.

Aan de andere zijde dan de zijde van het winkelcentrum in Utrecht stad heb je het Beatrixtheater wat al tot hoogbouw kan worden genoemd. Daarnaast heb je ook al enige tijd het gebouw van de Volksbank en het NH-Hotel wat naast de vele flats van de stad de hoogste gebouwen ooit waren.

Inmiddels is dit met alle aanbouw en nieuwbouw bij Utrecht centraal station en Hoog Catharijne Winkelcentrum anders geworden. Utrecht is wat dat betreft, vanuit het centrale punt in Utrecht, namelijk centraal station begonnen aan een ophoping van hoogbouw, waarschijnlijk ook met bedoeling dit in de breedte uit te breiden in de toekomst.

In hoeveel jaar zou de stad Utrecht tot een stad met skyscrapers kunnen worden omgetoverd? Dat blijft nog maar de vraag, denkbaar dat bestemmingsplannen eens in de 20 of 40 jaar worden gemaakt of gewijzigd. Ze zijn in elke geval de laatste 10 jaar flink opgeschoten.

De binnenstad lijkt daar vrijwel niet aangetast en ziet er nog erg ouderwets uit met de grachten en oude monumentpanden in het centrum. Veel vooroorlogse bouwwerken zijn gerenoveerd en het lijkt er niet op of Utrecht die oude cultuur aan die zijde van het Centraal station wilt veruillen voor nieuwbouw.

Naar verwachting zal de uitbreiding dus dan ook aan de andere kant van het spoor plaatsvinden als we denken aan hoogbouw uitbreiding van de stad. Het leuke wat je van het kunstwerk kunt zien dat het links van de toren een oud bouwwerk heeft wat men vroeger tot hoogbouw beschouwde. Het staat bij de oude gracht vlak waar vroeger de Winkel van Sinkel als horeca- en uitgaansgelegenheid was gevestigd.

One comment

  1. De Domtoren staat momenteel in de steigers, er wordt flink aan verbouwd. Ik woon vlakbij Utrecht maar kom er eigenlijk nooit. Hoewel 2 jaar geleden met mijn kleindochter de Dom beklommen. 465 treden pfffff… Ik heb gelezen dat er ook een lift in komt, maar het zal nog jaren duren voor dit project is afgerond.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s