Amersfoortse testosteron

Afbeelding: Amersfoortse testosteron by Art Museum Kroonzicht

AMERSFOORT – Nabij een van de vele uitvalswegen in Amersfoort, wanneer je in de richting van Achterveld rijdt met de auto vanuit Amersfoort Centrum kom je bij een Rotonde een reuze stier tegen als kunstwerk op een rotonde. Bij deze een kunstwerk van een kunstwerk.

Amersfoort is niet heel erg groot, maar ook niet heel erg klein. Deze gemeente heeft het middelgroot formaat als je het mij vraagt wanneer je de grote steden zoals Amsterdam Den Haag e.d. meetelt en zet tegenover de kleinere gemeentes zoals bijvoorbeeld Hollands Rading.

Het kunstwerk lijkt wel een Red Bull Stier die net in de Spaanse arena heeft gevochten voor zijn leven en hier wordt hij dus geëerd. Kenmerkend aan Amersfoort is dat wanneer je je op hoger gebied begeeft in het heuvelachtige landschap dat de gemeente kent, een krachtige energieveld lijk te voelen. Alsof deze stier met zijn kracht daarvoor zorgt. De Amersfoortse biologische IT-voorziening is in verhouding krachtig, zoals je bij de grote steden ook dat gevoel kunt hebben in verhouding dat dat bij kleine gemeentes op zich minder is. Waar dat mee te maken heeft, kun je dan beter aan een dokter vragen.

Wel symboliseert deze stier kracht in de ronde, want daar staat hij gevestigd. De opmerkelijke plaats vlak naast een nog zichtbaar deel van de oude stadsmuur van de stad waar heel vroeger de Veemarkten en met name de Varkensmarkt de trekpleister was van de stad toen de stad zich nog afgrensde van de buitenomgeving met de stadmuren die op veel andere plekken ook nog heel erg zichtbaar zijn. In der loop van de eeuwen sinds die tijd, vermoedelijk toch wel de middeleeuwen, waarover we het hebben, is de stad gegroeid en vind je alleen nog in de werkelijke kern van het centrum nog de van oudsher gevestigde authentiek van deze gemeente en de plek waar de varkensmarkt werd gehouden nabij de kerk.

Inmiddels kent de binnenstad ook een gedeelte met nieuwbouw en hoogbouw en zijn sommige stadswanden die nog daarbuiten liggen ook nog zichtbaar. Met name de bebouwing omringend de Amersfoortse binnenring, ook vanaf het Centraal Station kenmerkt dan de hoogbouw.

Deze reuze Stier begeeft zich nog tot het gedeelte waar relatief nieuwbouw te vinden is, woningen die alweer op de plek van oudere woningen zijn komen te staan. Hij springt er in ieder geval tussenuit deze Amersfoortse Testosteron.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s