Ouderwetse Horeca Coupé

Afbeelding: Horeca Treincoupé by Art Museum Kroonzicht

‘s-HERTOGENBOSCH – Héél vroeger, toen de treinen nog niet zo heel druk bezet waren had je ook bij de nu ouderwetse treinen op het spoor als onderdeel van de 1e klas bij nationale treinreizen de Horeca Treincoupé, zoals je dat vandaag nog tegenkomt, vaak in het buitenland, bij internationale treinen.

Deze coupé, onderdeel van treinen welke lange afstanden aflegden was vaak gekoppeld aan treinen, welke ook slaapcoupes hadden. Bij binnenlandse reizen kom je dit fenomeen niet meer tegen, of je moet een internationale trein nemen, waar je dan extra toeslag voor betaald. En dat is dan vaak maar voor 1 of 2 haltes en met uitzondering 3 haltes dat een internationale trein stopt in Nederland.

Deze coupé vastgelegd in dit kunstwerk behoort nog uit de tijd dat de internationale treinen eruit zagen als de trein die we nu de ouderwetse ‘drie-kop’ noemen. De bekende geel met blauwe trein met zijn drie koplampen welke de laatste decennia alleen nog als stoptrein fungeerden. Ik schat dat deze coupé in de jaren ’70-’80 voor het laatst werden gebruikt in de dienstregeling.

Je ziet tafeltjes met bankjes waar men door een ober of serveerster werd bediend met een hapje of drankje terwijl zij reisden van hun aanvangs-locatie naar hun bestemming. Voor diegene die de zogeheten nachttrein naar het buitenland en daarmee de langere afstanden aflegden met de trein, konden hier dan ook een kleine maaltijd bestellen. Ze hoefden alleen even van hun privé coupe door te wandelen naar de coupé zoals deze.

Inmiddels vind je deze ouderwetse coupé alleen nog maar als een collectors item welke op speciale dagen nog wel een een ritje maakt, zoals op jubileum vieringen van het zoveelste jarige bestaan van de NS bijvoorbeeld. Verder staan ze over het algemeen stil en zijn ze natuurlijk wel te bewonderen daar waar ze ge-stalt staan.

Per toeval kwam ik deze trein tegen op het Station in ‘s-Hertogenbosch waar deze trein samen met een ouderwetse locomotief werd gepresenteerd aan treinliefhebbers zoals ik. Natuurlijk werd meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de ouderwets geklede machinisten te vragen of we een kijkje binnen in de coupé mogen nemen en of we dat op beeld mochten vastleggen. Na akkoord, bedachten we, dat we van dit aanzicht een mooi kunstwerk gingen maken om het bijzondere aanzicht nog meer te accentueren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s