Paleis Soestdijk

Afbeelding: Paleis Soestdijk by Art Museum Kroonzicht

SOESTDIJK – Vrijwel iedereen heeft er weleens van gehoord. Paleis Soestdijk in de gelijknamige plaats Soestdijk. Soestdijk is een kleine plaatst en ligt tussen Baarn, Lage Vuursche en Soest. Wanneer je vanaf Baarn over de Amsterdamsestraatweg richting Soest rijdt kom je het Paleis zodra je Soestdijk inrijdt rechts van je tegen.

Het beeld van dit kunstwerk is gecreëerd vanaf de plek welke je praktisch tot het verlengde van de voortuin van het Paleis kunt zien. Vanaf dit punt heb je achter ons op zo’n paar honderd meter het monument, welke bekend staat als ‘Het’ Monument van Soestdijk vlak op de grens en nabij de Middelbare school in Baarn en de Paardenmanege.

Het paleis is vroeger door leden van het koninklijkhuis als woonverblijf gebruikt. Tegenwoordig wordt deze locatie ook gebruikt voor bruiloften en evenementen. Het paleis op zich is al een kunstwerk. Weer een kunstwerk van een kunstwerk dus.

Tot voor kort was er een discussie betreft het terrein, of er al dan niet units moesten worden gevestigd zoals bebouwing met als doel bewoning. Het Beboste terrein, waar plek zat is, had daar bijna de bestemming voor gekregen. Dat zou dan wel ten koste gaan van de authentieke staat van het landgoed om het paleis heen. Uiteindelijk is besloten dat de authenticiteit niet moet worden aangepast met als secundaire argumentatie dat het terrein niet zou moeten worden aangetast vanwege het vooropgestelde dat de natuurlijke omgeving zoals dat nu is niet zou moeten veranderen voor een minder groene status van het omliggende terrein.

De discussie in eerste aanleg is ontstaan doordat men over het algemeen tegen de kap van het groene bos is. Hoewel dergelijke kap van bossen met bomen die voor de rooi in een eerdere bestemmingsplan zijn aangelegd, niet te voorkomen valt, omdat het te dicht beboste gebied dan kan verwaarlozen, heeft men er toch vanaf gezien. Bij het plan zou namelijk niet veel kap noodzakelijk zijn geweest, maar zou het juist wel het groen zoals het daar al is toch aantasten. En dat is dan wat niemand wil.

De discussie is besproken binnen de raad van de gemeente die daartoe bevoegd was en is inmiddels gesloten. Sommige voorstanders vonden het wel erg jammer, omdat het gebeid en de omgeving zelf voor eventuele toekomstige bewoners een mentale en fysieke verrijking met zich mee zou brengen. Je functioneert immers het beste in een gezonde groenrijke omgeving waar je je je ook door de juiste invloeden lekker vitaal kunt voelen.

One comment

  1. Paleis Soestdijk, wie kent het niet. Ik ben van de generatie dat ik op de grond zat voor de TV om het defilé te volgen toen Juliana nog koningin was. Altijd leuk! Het is ook inderdaad een prachtige omgeving die je noemt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s