De Stadsmuur van Amersfoort

Afbeelding: Amersfoorste Stadsmuur by Art Museum Kroonzicht

AMERSFOORT – Ver in de geschiedenis was het niet vreemd dat je als handelskoopman tijdens het reizen bij aankomst van een stad, stadsmuren tegen kwam. De steden beschermde op die wijze hun eigen volk met bezittingen en hun cultuur.

Dat was ook wel nodig vroeger, want roversbendes te paard reisden van dorp of stad door naar de volgende om zo hun buit mee te nemen, welke of werd bewaard voor het thuisfront of onderweg al werd geconsumeerd.

Ooit was er een tijd dat het leven op aarde allerminst zeker was. Het wild westen vond natuurlijk ook wel op Europese bodem plaats, zelfs in Nederland. Volkeren van verschillende steden zoals Amersfoort met hun Varkensmarkt maar ook Vianen met hun Paardenmarkt, vonden het wel noodzakelijk om de stad te beschermen. Natuurlijk was er ook een stadhouder die boven het volk stond of een stamleider die het volk aanstuurde. Maar vaak waren het de slaven en gevangen die werden ingezet om dergelijk zwaar werk te verrichten om een stadsmuur te bouwen. En wanneer dat niet zo was, werd de stadsmuur wel door het volk zelf neergezet.

De functie was natuurlijk vanzelfsprekend. De stad te beschermen van het kwaad van buitenaf. Zo had de stad Amersfoort natuurlijk altijd al zijn Varkensmarkt. En stel je eens voor wat er met die waardevolle groeiende voedselbronnen uit die tijd gebeurde wanneer deze niet beschermd waren tegen de komst van roversbendes, welke vrijwel iedereen op hun pad, al dan niet in opdracht van hogerhand, oplegde hun bezit af te staan of anderzijds belasting kwamen innen namen de romeinen ofzo.

De stadhouders en het daarbij behorende volk deden er dus verstandig aan zich te beschermen tegen het kwaad van buitenaf. Op het kunstwerk zie je een dergelijke stadsmuur die natuurlijk ook werd bewaakt. In dit geval is het de nog bestaande stadsmuur van Amersfoort, die voor een heel groot deel de binnenstad, met name het centrum tezamen met de grachten, nog van een zichtbare afscheiding voorziet.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s