Grote of Sint Maartenskerk

Afbeelding: Grote of Sint Maartenskerk by Art Museum Kroonzicht

ZALTBOMMEL – Iedereen die weleens bij Waardenburg en Zaltbommel de brug van Zaltbommel op de A2 over is gereden met de auto kent waarschijnlijk dit aanzicht van de Nu protestantse kerk genaamd Grote of Sint Maartenskerk.

Tegenwoordig is het gebouw een Rijksmonument met nr. 40181. Dat heeft vast te maken met het feit dat het een heel erg oude oorsprong heeft.

het bouwwerk van deze kerk dateert uit de 15e eeuw waarbij de bouwwerkzaamheden rond 1450 na Christus zijn begonnen en rond 1500 werd voltooid. Tioen der tijd werd het een kapittel genoemd. En de bijbehorende toren werd de Varkenstoren genoemd.

Toen de Watergeuzen in 1572 Zaltbommel innamen werd deze kerk pas een Protestantse kerk.

De van oorsprong basiliek had in de 11e eeuw al een voorganger waarvan slechts de fundering is blijven bestaan. Toen heette dit nog de Romaanse Kruiskerk.

Omdat de een heel bekende kerk is welke je vanaf de snelweg A2 telkens weer tegenkomt wanneer je voorbij rijdt en elke weggebruiker die over dat stuk in de Provincie Gelderland over de A2 heeft gereden, werd bedacht om het in een kunstwerk vast te leggen, maar dan ook het aanzicht waarvan iedereen de kerk dan ook kent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s