Maastricht aan de Maas

Afbeelding: Sint Martinuskerk aan de Maas by Art Museum Kroonzicht

MAASTRICHT – Daar waar de zoetwatervissen van de Maas in België, Nederland binnen kunnen zwemmen op enige afstand van die grens ligt het plaatsje Maastricht met vlak nabij aan het water de oude Sint Martinuskerk.

De handelsroute over water vanuit een deel van Frankrijk door België naar Nederland tot aan de Haven van Rotterdam nabij de Maaskade daar is al eeuwen oud. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar de Franse zoetwatervissen kunnen hun eigen weg naar Nederland vinden om vervolgens daar waar zij zoutwater benaderen door de vissers daar te worden gevangen, zodat men deze vissen vervolgens in een van de vele visrestaurants aan de Nederlandse kust kunnen consumeren.

Voor de Nederlandse vissen welke goed tegen de stroom in kunnen vissen bestaat de mogelijkheid om hun soort in Frankrijk te laten consumeren mits de klimaatverandering kunnen hebben en ook daar ter consumptie worden gevangen.

Dat Maastricht, Langs de Maas is gevestigd is net zo logisch dat je bij Maasbommel ook een stukje Maas hebt. Het aanzicht op het kunstwerk werd wel bijzonder gevonden omdat je de eeuwenoude brug over het water ook goed kunt zien wat in die tijd de afscheiding was van het centrum van die stad. Maastricht beschermde zichzelf heel vroeger door hun omheining, waarvan een deel de Maas betrof. Inmiddels is dit de Brug naar het station.

De kerk op het Kunstwerk is inmiddels een Rijksmonument en heet de Sint Martinuskerk. Dit beeld is gewoon het typische beeld van hoe Maastricht er altijd al heeft uitgezien, wanneer je je naar de binnenstad toe begeeft. De achterkant van dit aanzicht, kent een korte straat vanaf het hoofd treinstation van Maastricht.

Op het water vaart dagelijks een rondvaart, maar natuurlijk ook doorgaand scheepsverkeer die hier zijn route kent. Maastricht is naast een handelsstad ook een industriële stad. Het staat natuurlijk vooral bekend om zijn logistieke waarde van het water de Maas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s