De Ermeloose Oude kerk

Afbeelding: Oude Kerk Ermelo by Art Museum Kroonzicht

ERMELO – Je fiets weleens door plaatsen waarvan je het bestaan wel wist, maar je haast vergeten was dat je er ooit bent geweest. Tijdens de fietstocht van Harderwijk naar Nijkerk en verder naar huis, passeerde ik in het plaatsje Ermelo de zogeheten Oude Kerk. Deze kerk blijkt de moederkerk te zijn van vele andere kerken in de omliggende plaatsen.

Een van de dochterkerken is de Grote Kerk in Harderwijk, die tot eind 19e eeuw recognitiegelden aan de Oude Kerk in Ermelo betaalde. Dat gebeurde op jaarlijkse basis en deze verplichting werd tenslotte afgekocht, waarna deze betalingen niet meer hoefden te worden voortgezet.

De kerk in Ermelo is van de in Kerkdorpen zoals Nunspeet en Elspeet met hun kerken daar, de Moederkerk. En ook van het oude klooster in Leusden.

Deze Kerk van origine een Romaanse zaalkerk en werd gebouwd zonder toren. Deze toren is pas 150 jaar na de bouw van het eerste bouwwerk, erbij gebouwd. Het originele gebouw is dan ook van een andere steensoort gemaakt. Namelijk turfsteen, welke is aangevoerd vanuit de Duitse Eiffel.

De oorspronkelijke kerk dateert van 1006, waarbij deze nog geen toren had en is in de 15e eeuw nog verder uitgebreid door verhoging. In die zelfde periode maakte het Romaanse deels plaats voor het Gotische. In 1970-1973 is de kerk voor het laatst gerenoveerd.

Tijdens het bezoek in de plaats Ermelo kwam ik dit bouwwerk per toeval tegen en voegde vervolgens het aanzicht toe aan de verzameling kerken, waarvan de verzameling inmiddels is getransformeerd in Artistieke kunstwerken zoals vele anderen werken ook te zien op deze site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s