Oude gracht in Utrecht

Afbeelding: Oude Gracht in Utrecht by Art Museum Kroonzicht

UTRECHT – Hedendaags is het beeld in Utrecht centrum vrij somber. Vanaf de Oude gracht ziet het er ongeveer zo uit. De Domtoren tijdens de coronacrisis Lock down in renovatie en het straat beeld van de oude gracht lijkt uitgestorven. Ook het winterse weer geeft weinig kleur aan de binnenstad van Utrecht.

Een artistiek kunstaanzicht maken van een stad in Lock down is gewoon een kwestie van de oude gracht in Utrecht opzoeken en dit aanzicht vast te leggen. De stad op zich is al een kunstwerk zodra je de oudste beginselen begint vast te leggen. Er werd natuurlijk gekozen voor de bekendste gracht in de binnenstad.

Het beeld vertoond een levenloos gebeuren. Op de achtergrond is goed te zien dat de Domtoren, de bekendste kerk van Utrecht, wordt gerenoveerd. Verder is het beeld natuurlijk vrij grauw omdat alle winkels gesloten zijn i.v.m. de coronamaatregelen. In de avond is er een avondklok ingesteld en niemand mag dus na 20.30 uur op straat zijn.

Het sombere beeld past een beetje bij de tijd. Want het zijn sombere tijden. Veel ondernemers hebben het moeilijk, want de verkoop staat al enige tijd stil. Nu Premier Rutte namens het kabinet het ontslag van de regering aan de Koning heeft aangeboden is er sprake van een demissionair Kabinet welke opgezadeld blijft met de gevolgen van de Coronacrisis.

Wie beslist er nu werkelijk over het stopzetten van de avondklok of het eventueel verlegen van de coronamaatregelen? Vooral nu de regering eigenlijk niet meer optimaal functioneel is. Hebben we nu met een incompetente regering te maken? Iedereen zit thuis met de vragen wat er nu gaat gebeuren. Overal in het land zijn er rellen. In andere steden zijn delen van de binnenstad door geïrriteerde relschoppers in puin geslagen omdat ze tegen de avondklok zijn. Overdag is en blijft het vooralsnog erg rustig.

Wat vind jij eigenlijk als lezer? Is de avondklok noodzakelijk, of werden we massaal voorgelogen door de regering welke is opgestapt? Is die Corona wel echt? Of is het wraakzucht van mensen die in het verleden op dergelijke wijze zijn benadeeld en hebben die zich hard gemaakt om op een proportionele wijze de in hun ogen verantwoordelijke terug te pakken. Waar komt die wraak jegens de autoriteiten vandaan. Is het echt dat de mensen gewoon uit zijn om te rellen, of ligt er ergens een logische grondslag voor hun samenkomsten welke door frustraties niet gehoord te worden uit de hand lopen?

Feit blijft dat er een grote verdeling is in de zienswijze van de mensen, dus het volk, onderling. Velen voelen zich voorgelogen en andere beroepen zich er weer op beweringen uit het verleden en dat het juist het begin is van iets veel ergers wat nog moet gaan komen. Weer andere spreken op Social Media van het begin van de 3e Wereld Oorlog.

2 comments

  1. Bij mooi weer is het hartstikke leuk aan de Oude Gracht. Heel bijzonder al die terrasjes aan het water. Ooit een keer in het Werftheater geweest, piepklein met maar 4 stoelen of zo in een rij, middenpad en dan weer 4 stoelen. En hooguit 15 rijen. Helemaal zeker weet ik het niet meer maar het was een bijzondere belevenis!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s