IJ-veer 56 Amsterdam

Afbeelding: IJ-veer 56 Amsterdam by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – Het is altijd leuk om een pontje te pakken van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Noord om daar aan de boulevard het scheepverkeer te bewonderen Vanaf de Veerpont zelf kun je zelfs het gevoel van het varen ervaren mocht je daar even behoefte aan hebben.

Jarenlang was het de enigste veerpont verbinding over het IJ van Amsterdam centrum naar Amsterdam-Noord waar je dan de bus moest nemen om verder in Noord te komen als openbaar vervoerreiziger. Wilde je vroeger in Amsterdam-Noord zijn moest je de wel de auto nemen die door de tunnel ging of de trein naar Sloterdijk en vandaar verder met de bus. Inmiddels is het makkelijk met de fiets toegankelijk en zelfs zijn er meerdere verbindingen over het water met de pont.

Ook is de Noord-Zuidlijn van de Metro inmiddels klaar en is Amsterdam-Noord makkelijk toegankelijk voor iedereen. Juist die ontwikkeling binnen de infrastructuur in Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat Amsterdam-Noord weer meer is gaan leven.

Veel studenten kiezen ervoor om er te willen wonen omdat het wonen in Noord veel perspectief biedt en soms ook veel voordeliger lijkt als je kijkt naar de prijs kwaliteitverhouding voor de woonvoorzieningen. Naast de bestaande oud bouw en het echt oude van oudsher in Amsterdam is er plaats gemaakt voor veel nieuwbouw in de stad. Precies wat de stad eigenlijk nodig had. Deze zijde van het station heeft al vanaf de stations zijde en de Piet Heijn Kade de afgelopen 25 jaar een metamorfose gekend wat de stad aan die zijde van het station weer helemaal heeft doen opbloeien.

De veerpont is dus een essentieel en onmisbaar instrument geworden binnen de infrastructuur van het openbaar vervoer. Het is vrij toegankelijk voor voetgangers en fietsers welke zonder extra kosten eenvoudig van Amsterdam-Noord naar het centrum van de stad en verder kunnen.

Wanneer de veerpont net vertrokken is vanuit Amsterdam-Noord, ziet het er ongeveer zo uit als op het kunstwerk hierboven.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s