Noord-Zuid verbinding in A’dam

Video: Promofilmpje Noord Zuid Verbinding A’dam by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – Amsterdam is een stad, die is gebouwd op Palen, als die stad eens om zou gaan, wie zou dat betalen? De Amsterdamse infrastructuur is het afgelopen decennia flink verbeterd. Sinds Noord Amsterdam makkelijker toegankelijker is geworden begint ook dat stadsdeel langzaam te bloeien.

Met alle nieuwe Metro stations zoals bij het Rokin, De Vijzelstraat en de Ferdinandbolstraat en aan de andere kant verder richting Zuid vanaf het Centraal Station en ondergrondse en verder ook de bovengrondse metro stations in Noord vanaf Centraal Station in Amsterdam is de slechte verbinding van en naar Amsterdam Noord vanuit Amsterdam Centrum verleden tijd.

Ook de uitbreiding van het aantal veerpontlijnen van de IJ-veerdienst heeft daar natuurlijk aan bijgedragen. Misschien wel het mooiste deel van Amsterdam zelf, ’t IJ is een belangrijke verbinding geworden naar de nieuwe vestigingsplaats van het Botel welke bij de haven nabij het oude ADSM terrein ligt gevestigd waar inmiddels allemaal nieuwbouw is ontstaan in de afgelopen 10 jaar.

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is een bijzonder en belangrijk project geweest voor Amsterdam en heeft een flink aantal centen gekost. Op sommige plekken in de stad werd tijdens de boringen van deze ondergrondse verbinding schades ontstaan aan huizen en overige vastgoed, want ook heeft gezorgd voor een hoop commotie in de stad. De bouw is zoals geen ander project zonder klaarscheuren geweest.

Op sommige plekken rijdt de metro van Noord naar Zuid en omgekeerd boven en onder elkaar, wat met zich meebrengt dat op die plekken extra diep gegraven en geboord is. Dit is goed te zien bij het Metro station welke grenst aan de Albert Cuypmarkt en de Ferdinandbolstraat.

De metro van Zuid naar Noord doet er in totaal ongeveer een half uur over. De verbindingen op het water variëren van 10 tot 20 minuten, Behalve de veerverbinding van Noord naar Oost , die doet er gemiddeld wat langer over. De sneldienst van de Ferry van Amsterdam Centraal naar IJmuiden is tot op heden komen te vervallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s