Entree Amsterdam CS

Afbeelding: CS Entree by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – Een heel ander beeld als voorheen deze entree van het Amsterdam Centraal Station zoals te zien op de afbeelding. Voorheen betrof dit een drukke weg met plaats voor enkele taxi’s. Het busstation begaf zich toen nog aan de andere zijde van het station.

Sinds de oplevering van de jarenlange durende verbouwing van het Amsterdam Centraal Station heeft een van de entrees tegenwoordig het aanzicht zoals op de afbeelding te zien. Voor de verbouwing was dit een hele saaie toegang van het station en werd het slechts gebruikt door reizigers die met de auto werden opgehaald of een taxi nodig hadden.

Inmiddels is deze entree een drukbezocht gebied. Boven deze entree begeeft zich tegenwoordig het geheel nieuwe busstation met voornamelijk bussen voor het streekvervoer en de nachtbussen. Door de trams en metro’s zijn er over het algemeen gemiddeld gezien minder stadsbussen, maar ze zijn er wel.

Wat niet verandert is aan deze zijde van het station is da hier mensen kunnen worden afgezet en opgehaald met de auto en er vinden ook nog wel beperkte taxistandplaatsen in verhouding met de enorme drukte van het station. Het is simpelweg de weg naar noord geworden voor degene die de veerpont moeten nemen. 4 veerdiensten aan deze zijde van het station die bijna dag en nacht zorgen voor overteken van het IJ.

Het station kent inmiddels ook een volwaardig winkelcentrum waar van alles te koop is. Een Hema, Albert Heijn, Ako boekhandel, kledingwinkels en fastfoodrestaurants natuurlijk niet achtergelaten. Natuurlijk is de vertrekhal van het station de basis van het geheel, maar inmiddels betekent het meer dan dat. Ook toeristen kunnen hier bij een toeristenbureau zich laten informeren over uitjes en tripjes door de stad en de rest van het land.

De vernieuwde entree is opmerkelijk omdat het is alsof je een winkelcentrum binnen wandelt. En dat is in feite ook zo. Het is mooi afgewerkt met overal glas en dan te bedenken dat het busstation erboven is gevestigd in een soort van lange open hangar met aan de ene zijde taxi’s en aan de andere zijde de op en afrit voor de bussen. Amsterdam kan trots zijn op zijn nieuw opgeleverde station. en nu een paar jaar naar dato blijkt het nog steeds een erg fraai en niet afgeraffeld kunstwerk. Du vandaar weer een kunstwerk van een kunstwerk.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s