Oude Kerk in Soest

Afbeelding: Nederlandse Hervormde Kerk Soest by Art Museum Kroonzicht

SOEST – Wanneer je Soest kent, dan ken je de Oude Kerk natuurlijk ook. Deze Hervormde Nederlands Kerk heeft een middelgrote omvang en ligt vlak achter het Weide landschap wat Soest met Baarn verbindt aan de centrale weg van het plaatsje Soest.

Soest is geen supergrote plaats, dus je kunt verwachten dat iedereen de kerk wel kent. Vooral de buitenkant van de kerk is een mooi aanzicht. De binnenkant is eigenlijk zoals zovelen, als we het hebben over de inrichting. Wel opmerkelijk aan deze kerk is dat het een levendige kerk is.

Veel kerken in Nederland hebben de afgelopen decennia meegemaakt dat de kerk over het algemeen minder vaak bezocht is. Deze kerk in Soest hoort daar dan niet bij. De kerk is een actief kerkgenootschap en dat merk je als je de kerk binnenwandelt en ziet dat het in de kerk leeft.

Er branden eigenlijk altijd wel kaarsjes en er wordt gepromoot voor bijeenkomsten. Je kunt doneren voor een goed doel, biechten en zelfs even naar het toilet als je het vriendelijk vraagt. Je voelt je erg op je gemak en de mensen zijn erg vriendelijk. Je kunt het niet laten dat als je wat centjes in je zak hebt, ook al is het niet veel, dat in een potje te stoppen daar met een van de bestemmingen voor een doel welke door de kerk wordt gesteund.

Er blijken doordeweeks ook samenkomsten te zijn en themabesprekingen waarbij het christelijke geloof natuurlijk ten grondslag ligt. kerkgangers helpen mee om in de weide omgeving, soms door inzet van jehovagetuigen, mensen te overtuigen om een van de bijeenkomsten een keer of meer bij te wonen. Zo stonden ze zelfs in het naastgelegen plaatsje Baarn bij mensen op de stoep bij de voordeur met de boodschap dat ze iedereen welkom heten.

De kerk kent een unieke ligging, namelijk aan de enige echte centrale hoofdweg van Soest genaamd de Torenstraat op nummer 1. Tevens is het gebouw een rijksmonument met publicatienummer: 19671108 en Rijksmonument ID: 34106 en gebouwd omstreeks het jaar 1400.

Tot slot was het vrij moeilijk om zowel de toren als de aanbouw in een kunstwerk te verwerken waarbij het gehele gebouw zichtbaar blijft in de verhouding zoals op de afbeelding van het kunstwerk. Hiervoor moest echt even de juiste hoek worden gevonden om het vanuit dit aanzicht te presenteren.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s