Tabaksomzet wederom gestegen

Afbeelding: Tabak by Art Museum Kroonzicht

ROTTERDAM – Uit onderzoek is gebleken dat de omzet van tabak in Nederland wederom is gestegen. Dit terwijl er van alles wordt gedaan om mensen te laten stoppen met roken. Talloze campagnes welke in het leven zijn geroepen om mensen bewust te maken van de effecten van het roken zorgen dus niet voor omzet vermindering.

Hoewel het aantal in Nederland rokers gemiddeld elk jaar vermindert geldt dat niet voor de omzet van tabak. De accijns en het aantal sigaretten gemiddeld per roker neemt elk jaar toe waardoor de totale omzet van tabak telkens blijft stijgen. ook vorig jaar was er een gestaagde groei van de tabaksomzet.

Talloze campagnes van de overheid en stichtingen zoals Sire worden jaarlijks in het leven geroepen om mensen bewuster te maken van de effecten en gevaren van roken. Zo lverbiedt de overheid verkooppunten om hun sigaretten in het zicht voor verkoop aan te bieden. De meeste cafés verkopen al jaren geen tabak meer en het aantal sigaretten automaten in de horeca in Nederland zijn aanzienlijk in aantal afgenomen. In Supermarkten worden ze alleen nog achter gesloten schappen aangeboden. En op de treinstations is de verkoop sinds 1 oktober 2020 ook helemaal verboden.

Naar verwachting en volgens eerdere planning van de overheid mag vanaf Januari 2022 tabak alleen nog maar verkocht worden bij de Tankstations. Of dat werkelijk zo zal zijn is nog maar de vraag. Avondwinkels en Coffeeshops hebben protest ingediend tegen de maatregel om het aantal rokers te doen laten minderen. Zij zullen als gevolg van de maatregel waarschijnlijk omzet verlies lijden.

Of de overheid zich iets aantrekt van het protest tegen de maatregel is niet precies te zeggen nu het Kabinet welke de bestemming rondom de tabakswetgeving in feiten nu eigenlijk is opgestapt. Naar verwachting zal het geplande beleid rondom deze wetgeving niet worden aangetast. Alle eerdere aankondigingen zijn immers ook nagevolgd en nageleefd. Zo werd eerst roken het openbaar vervoer verboden en vervolgens in openbare gebouwen en de horeca. Inmiddels zijn het aantal verkooppunten aanzienlijk verkleind en als klapper op de vuurpijl zijn vanaf 1 januari 2021 alle nieuwe verpakkingen verplicht groen geworden.

Hoewel je nog vaak gekleurde pakjes sigaretten tegenkomt zie je ook dat de pakjes sigaretten steeds meer groen zijn, waar je ze tegen komt. ook de blikken en potten tabak voor het zelf maken van sigaretten en de shag krijgen op termijn allemaal een groene kleur. Dit zodat je aan de buitenkant van de pakjes niet meer goed kunt zien welk merk het nu is.

Een ding is zeker, de beleidsmakers van de vernieuwde tabakswetgeving hebben flink onderzoek gedaan en veel maatregelen genomen om de tabaksindustrie te beïnvloeden. Helaas heeft het niet geleid tot vermindering van de tabaksomzet waardoor de verslaafden gecompenseerd worden. Wel door de jaarlijkse accijnsverhoging is het de staat die uiteindelijk het meest profiteert van het nieuwe beleid. De fabrikanten zelf worden naar alle waarschijnlijkheid er niet veel beter of slechter van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s