De Schaatsen gaan uit de kast

Afbeelding: Schaatsers by Art Museum Kroonzicht

SNEEK – Het is nog maar de vraag of we in Nederland dit jaar een elf-stedentocht kunnen verwachten? Toch gaan op sommige plekken in Friesland de schaatsen al uit de kast. Hoewel op veel plekken wordt afgeraden om te gaan schaatsen op het water zijn er enkele plekken waar gewoon een schaatsbaan wordt aangelegd door de sneeuw op weilanden en het wegdek om te toveren tot een schaatsbaan.

De Friezen zijn er dol op, het schaatsen. Elk jaar wordt daar gewacht tot het gaat vriezen of dat de vrieskou het schaatsen in de natuur mogelijk maakt. Met de huidige temperaturen kan er op plekken geschaatst worden, en toch wordt het op veel plekken toch nog afgeraden,

Het ijs is nog niet dik genoeg om er volop gebruik van te maken vertelde een van de IJsmeesters uit Friesland op de televisie. De nachtelijke temperaturen zijn weliswaar op veel plekken veelbelovend met temperaturen van -10 graden celsius. Echter gaat het om de ijsdikte wat bepalend is of het natuur ijs op de wateren verantwoord is om erop te schaatsen.

Veel ondernemend in gestelde ijsliefhebbers hebben er wel wat op gevonden. Zo worden ondergesneeuwde weilanden onder water gezet zodat het omgetoverd kan worden tot een schaatsplek. Ook verharde geasfalteerde pleinen welke ondergesneeuwd waren zijn op dezelfde manier op veel plaatsen omgetoverd tot schaatsplek.

Niet alleen de kou zorgt voor winters plezier. Ook de dikke sneeuwlaag zorgde ervoor dat er op veel plekken de ski’s en snowboards uit de kast gingen. Enkelen bouwden zelfs hun eigen schans in de achtertuin en een enkele waren zelfs in staat dat ze een eigen bobsleebaan bouwden.

Of we nog een elf-stedentocht kunnen verwachten is nog maar de vraag. Door de Coronamaatregelen is dit zeer onwaarschijnlijk, ook al zit het weer heel misschien nog mee. Een ding is zeker dit jaar. De gemiste winterpret van voorgaande 2 jaren is in ieder geval gecompenseerd met het huidige weer. Voor de schaatsliefhebbers die misschien dit jaar toch geen gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om te schaatsen op natuurijs. Zij kunnen nog altijd het schaatsen op tv gaan bekijken.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s