OV Amsterdam in de ban van de avondklok

Afbeelding: Tram Amsterdam by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – Door de avondklok is zijn er minder reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer in de avonduren. De avondklok die is ingesteld om het pandepidemie in te dammen en de uitbreiding van coronabesmetting daarmee tegen te gaan zorgt er voor dat er vaak lege trams rijden in Amsterdam.

De ingestelde avondklok verbiedt mensen zonder vrijstelling zich na 21.00 uur op straat te begeven. Iedereen zonder toestemmingsverklaring van zijn of haar werk krijgt bij overtreding van deze maatregel € 95,- boete opgelegd. Die maatregel zorgt er voor dat men over het algemeen de straat niet op durven of willen gaan, omdat ze geen zin hebben om een boete te betalen.

Het is daardoor op straat vrij rustig. Vooral in de hoofdstad Amsterdam is dat erg goed te merken. De van origine levendige stad waar het ‘s-avonds tot in de late uurtjes normaal gesproken nog er bruist, lijkt in veel delen van de stad uitgestorven. Af en toe zie je nog wel verkeer of een fietser over straat gaan. Maar die hebben daar toestemming voor i.v.m. het werk dat ze doen.

Het openbaar vervoer ligt door de avondklok niet helemaal stil, maar past zich kennelijk wel aan de avond klok aan. Reden hiervoor is dat het aantal reizigers erg laag is nadat de avondklok is ingegaan. Er is geen speciale maatregel voor het openbaar vervoer. Maar ook in andere delen van het land en in het treinverkeer merk je dat het erg vaak voor komt dat een rit is uitgevallen of dat een trein niet rijdt. En als er al een openbaarvervoersmiddel actief is na 21.00 uur, dan is deze vaak leeg of heeft het tijdens de hele rit, maar enkele reizigers.

Hoewel de overheid een spoedwet heeft ingediend om goedgekeurd te worden door de 1e en 2e kamer om de maatregel van de avondklok gehandhaafd te laten blijven, is er een procedure geweest waarbij al vast is komen te staan dat de maatregel niet in verhouding staat met het doel waarvoor deze maatregel in het leven is geroepen, kort samengevat. Helaas is dat vaker het geval met maatregelen welke sporadisch en plotseling in het leven zijn geroepen, waarbij de maatregel toch gehandhaafd blijft.

De nieuwe spoedwet welke is ingediend zal inherent moeten zijn met hetgeen waarvoor deze in het leven wordt geroepen, maar toch is dat nog niet zeker. De vraag is of deze maatregelen niet in het leven worden geroepen omdat ons allen straks misschien stiekem iets staat te wachten waarvan de meeste mensen het niet voorzien of willen voorzien? Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken en zullen we dat laatste even moeten afwachten, Of het ingediende wetsvoorstel een sub regeling omtrent het openbaar vervoer in de kwestie zal regelen is ook nog maar even afwachten. Feit blijft, het zijn erg bizarre en vreemden tijden die niemand anderhalf jaar geleden had verwacht te zullen meemaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s