Zwerfkat versus Huiskat

Afbeelding: Zwerfkatten by Art Museum Kroonzicht

EINDHOVEN – Uit onderzoek is gebleken dat een kat als huisdier, er een langere levensduur is dan bij de zogeheten zwerfkat oftewel straatkat. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met het feit dat de huiskat altijd een maaltijdje en een warme plek voor zich eigen gereserveerd heeft en de straatkat die feitelijk wel scherper is met zijn zintuigen, maar niet altijd bestendigd is tegen de honger bij extreem koude weersomstandigheden.

De boskatten hebben de minste overlevingskans. Er is relatief weinig eten te vinden en er zijn weinig schuilplaatsen in het bos bij extreem koud weer. Hoewel de Boskat en de straatkat hun zintuigen scherpen zijn ontwikkeld omdat ze als het ware in het wild leven. En dus vaak voor hun eigen maaltijd moeten zorgen. Deze zintuigen worden namelijk sterker ontwikkeld dan bij katachtigen die van hun baasje elke dag kattenvoer krijgen.

Zwerfkatten die baby katjes krijgen leren hun kat ook neuro communiceren. Iets wat elke kat wel aangeleerd krijgt omdat het zogezegde speciale zintuig ervoor zorgt dat de katten elkaar begrijpen. Bij huiskatten is het vaak zo dat ze toch beter in staat zijn de mensen taal te begrijpen dan dat ze de mens in het algemeen willen doen laten geloven.

Zowel de ‘huiskat’ als de ‘wilde kat’ hebben een sterke overlevingsdrang ingebouwd. Een zwerfkat zal in gevecht met een huiskat naar alle waarschijnlijkheid het gevecht winnen. Huiskatten zijn vaak luie wezens die veel worden verwend ten opzichte van de wilde straatkat die elke dag bezig is met waar hij welk voedsel vandaan haalt. Het vangen van een muis of vogel is voor de straatkat dan ook veel belangrijker dan voor een huiskat, die die vaardigheid ook zeker wel in zijn genen heeft.

Huiskatten kunnen daarentegen vaak ook beter met andere dieren opschieten zoals honden. Iets wat ondenkbaar is bij de zwerfkat van de straat. Ui onderzoek blijkt dat het slecht is om wilde jonge katten te vaak te voeren. Hierdoor kunnen ze vaak in de war raken en zich niet meer voldoende ontwikkelen om te blijven overleven in de wildernis. Hun instinct om te gaan jagen raakt hierdoor beïnvloed met het gevolg dat ze afhankelijk worden van diegene die ze voeren. Wanneer ze niet meer worden gevoerd kunnen ze plots lijden aan honger en kunnen ze in barre omstandigheden aan honger overlijden.

Zwerfkatten, zorgen over het algemeen voor elkaar. Wanneer ze wat te eten hebben, en ze komen uit dezelfde familie, laten ze altijd wat eten over voor de ander als ze aan het eten zijn. Bij huiskatten is dat vaak ook het geval, maar dan hoeven ze niet familie van elkaar te zijn. Bij de huiskat komt dit vaak omdat ze in de veronderstelling verkeren over een bepaalde tijd wel weer gevoerd te worden.

Net als bij honden, is het bij katten zo dat ze hu territorium afbakenen met hun urine. De dominante mannetjes kat accepteert het niet als een andere mannetjeskat in zijn territorium komt. Ze raken hiervoor dan ook vaak in gevecht. De winnaar van het gevecht is de baas van het gebiedt. De vrouwtjeskat is vaak overal welkom, wel dient daar een prijs tegenover te staan. De vrouwtjeskat is onderdanig aan de mannetjeskat in zijn gebiedt. Laat het vrouwtje niet meewerken aan wat het mannetje wilt. Is ze simpelweg niet welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s