De Avondklok is niet logisch

Afbeelding: De Avondklok by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – De Avondklok is in het leven geroepen om Corona tegen te gaan, aldus de woorden van de Minister President. Maar wat bedoelt hij hier nou precies mee? Het kabinet heeft besloten nadat er overleg en een stemming heeft plaatsgevonden dat er een Avondklok moet worden ingesteld om zo de uitbreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Hiertegen is bezwaar aangetekend bij de voorzieningenrechter.

Hoewel de uitspraak van de voorzieningenrechter is uitgesteld en het vonnis betreffende hetgeen aanhangig is gemaakt, namelijk dat de avondklok onwettig is, dus nog even op zich moet wachten blijft de discussie zich voortbewegen. Het demissionair Kabinet waarvan eerder al vast is gesteld dat zij hun ontslag onlangs bij de Koning hebben ingediend omdat ze fouten maakten is er toch in geslaagd een maatregel binnen een opmerkelijk korte periode in het leven te roepen met als uitkomst dat men tussen 21.00 uur ‘s-Avonds en 4.30 uur in de ochtend niet meer buiten op straat mag zijn. Uitzonderingen hierop nagelaten. Oppositiepartijen en de mensen achter de groep Viruswaanzin hebben namens al diegene die zich hierin niet konden vinden protest aangetekend bij de voorzieningenrechter.

Hoewel diegene die zich in deze overheidszaak mengde geen ongelijk hebben gekregen blijft de avondklok toch nog gehandhaafd tot nader order.

Wederom heeft het inmiddels demissionair kabinet weer een spoedje gezet achter het indienen van een wetsvoorstel welke welke door de 1e en 2e kamer dient te worden goedgekeurd om nu met andere gronden de avondklok te laten blijven handhaven. Het is immers zo dat bij wet en regelgeving er altijd een doel moet zijn waarvoor deze wet of regelgeving al dan niet maatregel in het leven wordt geroepen. Er moet een duidelijke inherentie ontstaan, dus een samenhang, van dat het beoogde doel, waarbij met inzet van de wet of regelgeving, het betreffende wordt nagestreefd. Helaas is het vaak zo dat hieraan voorbij wordt gegaan. Dat laatste is tevens een feit waar de rechter natuurlijk niet omheen kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vergelijking van een weg met een t-splitsing waar er geen enkel verkeer aan komt en er stoplichten staan. Je mag in principe pas oversteken als het stoplicht op groen staat. Maar als het stoplicht langer dan 10 minuten op rood blijft staan en er komt geen verkeer aan, dan loop je gewoon door terwijl de stoplicht gewoon op rood staat. Het principe hierachter is dat stoplichten in het leven zijn geroepen om het verkeer te regelen, maar als er geen verkeer is, wat heeft dat stoplicht dan nog te regelen. Zo is het dus ook met de situatie van de ingestelde maatregelen omtrent de avondklok.

Hoewel wordt beweert dat een avondklok zal zorgen voor een verlaging van het aantal besmettingen is het juist voornemens ervanuit te gaan dat daar helemaal geen grondslag voor is om dat te beweren. Sterker nog er is meer grondslag om het tegenovergestelde te beweren. Namelijk dat al diegene die normaliter in de avond en nachturen buiten zijn, nu dus uit noodzaak i.p.v. in die uren buiten te zijn, dan maar overdag buiten te zijn. Hierdoor zou je gemiddeld overdag meer mensen op straat hebben, met natuurlijk dan een vergrootte kans om stijging van de besmettingscijfers. Ook wel gezegd dat het risico voor uitbreiding van de besmetting hierdoor alleen maar wordt vergroot en dus verergerd. Want het risico zit hem immers in het samenkomen en het ontmoeten van elkaar. En risico’s zouden moeten worden uitgesloten. En met verdeling van het aantal mensen dat de straat op gaat gemiddeld gezien over een periode van de volle 24 uren van een dag ten opzichte van een deel van deze volle 24 uren. Zou dat juist beter zijn voor het laten dalen van het besmettingsindexcijfer.

De vraag die we uiteindelijk hierdoor met zijn allen kunnen stellen is, worden we niet allemaal een beetje voor de gek gehouden? Als je bedenkt dat het meest logische in eens niet meer logisch verklaarbaar is? Worden deze wet en regelgevingen al dan niet maatregelen niet in het leven geroepen om misschien iets anders te regelen? Iets waarvan wij dan niet mogen weten? Is het niet zo dat er nu feitelijk op de zaken vooruit wordt gelopen. En is dat niet een geldverspilling? Want als dat straks weer terug moet worden gedraaid omdat alles straks toch anders blijkt te zijn dat hetgeen waar de angst in zit van diegene die maar een avondklok noodzakelijk achten en uit voorzorg in werking laten treden en daarmee dus onnodig op de zaken vooruit lopen. En sinds wanneer lopen we graag op de zaken vooruit.

Zou het niet zo zijn dat ze iets van plan zijn, waarvan ze al weten welk mogelijk gevolg daardoor in werking zal gaan treden in de nabije toekomst? En dat ze daar dan al niet alvast op anticiperen? Want ze willen wel heel graag met de hoogste spoed een wet en regelgeving doordrukken. En dat ook nog in een situatie waarbij niemand de schuld kan krijgen, want er is geen echte regering met een normaal werkend kabinet. Maar met een demissionair kabinet, waarbij het eigen ontslag al is ingediend. Dus het lijkt erop alsof ze nog even vlug iets van plan zijn voordat ze de beentjes feitelijk nemen, of hoe moeten we dat zien?

Dat er iets staat te gebeuren, die conclusie, zou je met een stel goed werkende hersens hieruit natuurlijk moeten halen. Vooral omdat Hugo de Jong al aan de Telegraaf heeft laten weten, dat de regelgeving die ze nu aan het regelen zijn alvast betrekking hebben op hetgeen nog komen gaat. Namelijk ook de situatie zoals dat zal zijn na de Corona.

Al met al door de beperkte uitleg van de overheidsfunctionarissen hebben ze eigenlijk niet meer bereikt dan hun angst over te dragen op de rest van het volk. Door uit voorzorg te willen handelen. Als we op de zaken vooruit gaan lopen, dan zeg ik, geef ons liever een leuke vakantie naar een prettig vakantieoord in plaats van dat we onze belastingcenten weggooien aan op de zaken vooruit te gaan lopen. Want blijkt het toch anders kost het vaak evenveel al dan niet meer om de zaak weer recht te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s