Omroepbericht: Aanrijding met een persoon

Afbeelding: Spoorwegovergang Soest-Zuid by Art Museum Kroonzicht

SOEST – Alle NS-Stations hebben met ingang van 15 December jl. een aantal van hun standaard omroepberichten definitief aangepast. Het irritante omroepbericht dat het treinverkeer zou zijn gestremd i.v.m. een aanrijding met een persoon is komen te vervallen.

Jaarlijks vinden er tientallen verkeersongevallen plaats bij spoorwegovergangen waardoor het treinverkeer op een bepaald traject verstoord wordt. Om deze verstoring kenbaar te maken aan de reizigers welke gebruik maken van het traject waarop het ongeval plaatsvindt werd tot voor kort een standaard oproepbericht uitgesproken via de intercom op de stations welke betrekking hebben op het betreffende spoortraject.

Nu blijkt dat het niet in elk geval ging om een aanrijding met een persoon. In de praktijk was er vaak ook sprake van een aanrijding met een voertuig waarbij geen menselijke slachtoffers vielen. Door het standaard omroepbericht werd de indruk gewekt dat er iemand voor de trein was gesprongen of dat er sprake was van zelfdoding.

Ook bij de gevallen waarbij er wel degelijk sprake was van een zelfdoding of een poging daartoe werd de term verstoring niet goed opgevat door nabestaanden. Bijvoorbeeld: Door een verstoring in verband met een aanrijding met een persoon rijden er tot 17.00 uur geen of minder treinen op het traject Baarn – Soest. De verstoring is naar verwachting om 17.00 uur verholpen. Dat waren berichten die bij nabestaanden van een zelfdoding in het verkeerde keelgat geschoten. De verstoring was namelijk na een zelfdoding voor de familie en nabestaanden echt niet verholpen op het tijdstip welke door de NS in het uitgesproken omroepbericht werd vermeld.

Met name de omroepberichten op Station Utrecht Centraal werden door veel reizigers als irritant beschouwd. Ook het omroepbericht; Loopt u gerust eens door, dan kunnen de overige reizigers er ook bij op de roltrap en de gewone trap van de vertrekhal naar het perron werd als extreem irritant beschouwd. Dit omroepbericht wordt al enige tijd niet meer waargenomen op het betreffende station, maar dat zal er ook mee te maken hebben dat het i.v.m. Corona niet erg druk meer is op de NS-Stations.

Of de NS en zijn stations nog veel meer wijzigen aanbrengen in en om de stations in deze corona tijd is zeker. Tegenwoordig vindt je ook op ieder station een waterkraantje oftewel een watertap waarbij de reizigers kosteloos hun dorst kunnen lessen. Veel kleine stations worden ook gerenoveerd nadat de meeste grotere stations in de afgelopen jaren al werden gerenoveerd.

Opmerkelijk wel is dat op heel weinig plekken de stations nog geen poortjes hebben, maar dat zal vast de bedoeling zijn. Op sommige stations is het gewoon niet nodig. Denk hierbij aan stations Soest -Zuid of Alphen a/d Rijn en nog enkele andere stations in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s