Authentieke Criminaliteit gedaald door Corona

Afbeelding: Politiebureau Soest by Art Museum Kroonzicht

SOEST – Uit onderzoek is gebleken dat het nationaal misdaadcijfer in Nederland is gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Met name de authentieke criminaliteit is in verhouding gedaald. Wel is het indexcijfer m.b.t. cybercriminaliteit gestegen ten opzichte van voorgaande jaren.

Dat we door de Corona met zijn allen te maken hebben gehad de eerdere Lockdowns en de avondklok heeft gunstige maatschappelijke ontwikkelingen met zich meegebracht. Naast dat het eraan bijdraagt dat het aantal besmettingen van het virus tempert is ook gebleken dat het nationaal indexcijfer wat betreft de criminaliteit is afgenomen ten opzichte van de periodes voor de situatie rondom Corona.

Met name bij authentieke misdrijven, zoals geweldpleging, diefstal en inbraak is er een flinke daling waargenomen ten opzichte van voorheen. Tijdens de beoordeling van het indexcijfer m.b.t. cybercriminaliteit is er een groei geconstateerd. Er wordt dus vaker onrechtmatig inbreuk gedaan op de privacy door criminelen door privacygevoelige data te stelen. Ook het aantal fraude delicten via internet is toegenomen. Steeds meer criminelen gebruiken steeds weer nieuwere methoden om mensen via het internet op te lichten. Ook het aantal delicten met betrekking tot drugscriminaliteit, zoals drugsverkoop via het internet is gestegen.

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om via internet om aan drugs te komen. Via het zogehten “darkweb’. zijn er veel website te vinden waar je drugs kunt bestellen , wat vervolgens via de post wordt geleverd. Ook de inzet van drugverkopen via social media draagt bij aan de stijging van het indexcijfer. Men kan vrij eenvoudig via App’s als Whatsapp, Messenger en overige chat- app’s eenvoudig bestellingen plaatsen die dan op de afgesproken plek worden geleverd. Een nieuw fenomeen blijkt de inzet van datingsite’s en dating app’s. Hierbij moeten de mensen eerst een abonnement afsluiten vorens ze kunnen chatten.

Wat betreft de extreem zware criminaliteit, zoals deelname aan een terreur organisatie, een criminele bende of levensdelicten is opzienbarend weinig inhoudelijke informatie te vinden waardoor je daaruit kunt afleiden dat ook binnen deze vertakking het aantal misdrijven ten opzichte van de jaren ervoor moet zijn gedaald. Echter valt dit laatste dus niet met volle zekerheid te zeggen, hoewel het gezien de coronamaatregelen wel heel aannemelijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s