Begrafenissen vinden steeds minder plaats

Afbeelding: Kerkhof Soest by Art Museum Kroonzicht

SOEST – Steeds meer overledenen verdwijnen in de oven of worden gebruikt als orgaandonor. Dit is gebleken uit onderzoeken m.b.t. Corona. Opvallend was dat tijdens onderzoeken bleek dat het sterftecijfer door Corona zou zijn toegenomen. Echter bleef het de vraag waar die stoffelijke overschotten van die overleden bleven. Begrafenisondernemers melden namelijk een daling van het gemiddeld aantal begrafenissen.

Desondanks bleek dat er een groei gemeten was bij crematoriagebruik in dezelfde periode binnen Nederland. Ook bleek dat veel sterfgevallen van mensen met de Nederlandse nationaliteit feitelijk in het buitenland hebben plaatsgevonden alsmede dat de lichamen daar zijn gebleven. Door de groei van het aantal donorregistraties zijn er veel lichamen na overlijden door nabestaanden niet begraven maar overgedragen aan crematoria.

Kosten

De kosten voor een crematorium gebruik liggen aanzienlijk lager dan de kosten voor een begrafenis en begraafplek. Dat is de primaire reden waarom nabestaanden bij plotselinge overlijdens toch kiezen voor de voordeligste optie, simpelweg omdat het niet anders kan. Vanwege hetzelfde principe wordt ook vaak de dodenwagen minder ingezet.

Afbeelding: Dodenwagen by Art Museum Kroonzicht

De meeste mensen die onlangs zijn overleden, deden dat niet thuis, maar buitenhuis, zoals op de intensive care in het ziekenhuis, aldus de cijfers welke het volk worden voorgeschoteld door de analisten. Deze beweringen worden bevestigd doordat ook is gebleken dat er gemiddeld minder zakelijke tanktransacties zijn geweest van de begrafenisondernemer.

Bij overlijden wordt er vaak een dodenwagen ingezet om het stoffelijk overschot te verplaatsen. Wanneer dit in crisissituaties gebeurd in ziekenhuizen zonder eigen crematorium waarbij veel overlijdens achter elkaar plaatsvinden, worden er incidenteel ook ambulances ingezet voor het vervoer van het ziekenhuis naar de crematoria. Ook verzekeraars doen vaker lastiger bij een plotseling overlijden waarbij de verzekering voor een begrafenis niet lang daarvoor is afgesloten. Vermoedelijk is dat laatste vaak voorgekomen, waardoor nabestaanden van het alternatief gebruik hebben gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s