Besparing op fossiele brandstof door Politie

Afbeelding: Politievoertuigen Amsterdam Nieuwsmarkt by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – Door de Coronamaatregelen en de Lockdown is het in de binnenstad van Amsterdam veel rustiger dan men normaal gewend is. Hierdoor is het voor opsporingsdiensten en de handhavende macht gebruiksvriendelijker om voertuigen welke niet noodzakelijk hoeven te worden ingezet dan ook niet in gebruik te nemen op tijdstippen waar dat voorheen wel zo was.

De politievoertuigen op de Nieuwmarkt konden eindelijk eens op een rijtje worden bewonderd. Deze kans heb je normaliter niet omdat de voertuigen eigenlijk in gebruik zijn. De afgelopen jaren zijn een flink aantal Politievoertuigen in de hoofdstad enig sinds vernieuwd. Je komt overal steeds meer nieuwere modellen tegen van verschillende merken.

De keuze om nieuwere auto’s te gaan gebruiken is natuurlijk omdat de oudere auto’s aan vernieuwing toe waren. Ook een bijdrage aan het milieu heeft hierbij een intensievere rol gekregen. Nieuwere auto’s rijden over het algemeen zuiniger, maar ook de concurrentie met de criminaliteit is natuurlijk aangegaan. het moet niet zo zijn dat de boef in zijn sportwagen aan de politie ontsnapt. Dus een krachtige Mercedes motor in de modernere wagens dient ervoor natuurlijk voor te zorgen dat in geval van een achtervolging, niet de situatie ontstaat dat de politie het nakijken heeft.

Ook het niet in gebruik nemen van voertuigen wanneer dat niet nodig is, bijvoorbeeld als de dienstdoende agenten prima te voet hun veldwerk kunnen vervaardigen, draagt een steentje bij aan het bewust omgaan met het milieu. Uiteraard zorgt het er ook voor dat wanneer een wagen stilstaat er geen verbruik is van brandstof.

Of de betreffende voertuigen welke zijn gespot op de Nieuwmarkt in Amsterdam voor een deel op elektra rijden is aan de buitenkant van het voertuig niet op te merken. Naar alle waarschijnlijkheid nog niet omdat wagens die alleen op elektra rijden nu nog over het algemeen mindere accelaratie vermogen hebben dan voertuigen welke nog rijden op fossiele brandstof. Zo weten we dat benzineauto’s al een vluggere accelaratie hebben dan de diesel en gas auto’s. Wellicht dat een enkele voertuig al wel een combi installatie ingebouwd heeft dat deze zowel op elektra rijdt als wel op benzine.

Wanneer de elektrisch rijdende auto minstens hetzelfde accelaratievermogen heeft als een benzine voertuig van een getunede politiewagen zou het pas interessant worden voor de handhavende macht om in zijn geheel over te stappen op elektrische voertuigen. Maar of ze bij het ministerie van Veiligheid en Verkeer er ook zo over denken, dat moeten we maar vragen na de nieuwe verkiezingen, waarbij het nieuwe kabinet natuurlijk naar alle waarschijnlijkheid zijn ministerie zal presenteren die met dergelijke taken belast zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s