Record afname Authentieke criminaliteit binnenstad Amsterdam

Afbeelding: Wallen Amsterdam by Art Museum Kroonzicht

AMSTERDAM – Corona zorgt voor een nieuw record! De criminaliteit in de binnenstad van Amsterdam is aanzienlijk afgenomen door de eeuwig durende Lockdown. Rondom de Wallen, met name bij de raamprostitutie zijn er weinig tot geen meldingen geweest van een misdrijf, simpelweg omdat de zaken gesloten zijn.

Nu het uitgaansleven praktisch al gedurende langere tijd is stilgelegd in de hoofdstad is daarmee het daarbij horend aantal misdrijven dusdanig laag ten op zichten van voorgaande jaren dat er gesproken kan worden van een nieuw record. Doordat de agenten die normaliter ingezet werden ten behoeve van de opsporing en handhaving in en om het uitgaansleven, nu ook op andere zaken inzetbaar zijn, blijkt het gemiddeld aantal misdrijven daarom ook in aantal af te nemen.

Andere media berichten op het internet van een groot politieschandaal waarbij corruptie aan het licht is gebracht en er recentelijk ook aanhoudingen zijn verricht. Zo werd er volgens o.a. het Parool, het NRC en De Gelderlander een politieagent aangehouden voor het lekken van informatie aan criminelen, schenden van beroepsgeheim en het verkopen van informatie aan criminelen. De Agent is aangehouden en blijft voorlopig in voorarrest, aldus de publicaties van de vermelde mediawebsites.

Bronnen bij het justitieel apparaat en de handhavende macht zelf hebben nog niet gereageerd op de publicaties. De beweringen worden dan ook nog niet erkend noch ontkent. Wel is vast komen te staan dat het vaker voorkomt dat informatie digitaal vastgelegd niet altijd even goed en voldoende beveiligd is. Het blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn systemen te kraken en informatie van die systemen te roven. Of bij de betreffende systemen er dan ook sprake is geweest van ‘de lockfiets-methode’ is niet bekendgemaakt door de afdeling cybercrime bestrijding van de handhavende macht.

Het is algemeen bekend dat cybercriminaliteit in omvang is toegenomen. Criminelen maken steeds vaker gebruik van slimme trucjes met de computer en het internet om zo hun daad voor te bereiden. Vanwege dat principe is het natuurlijk niet ondenkbaar om criminelen uit de kast te lokken. Elke ICT-handeling is immers na te gaan. En soms is het verstandiger om de boef alvast te in kaart te brengen bij een klein vergrijp, dan wachten op een een zwaar misdrijf. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s