Verkiezingen 2021

Afbeelding: Stempas 2021 by Art Museum Kroonzicht 2021

UTRECHT – De Landelijke verkiezingen staan weer voor de deur. 17 Maart a.s. staan de verkiezingen weer op de agenda en zal Nederland weer stemmen voor een Minister President aan het hoofd van een nieuw kabinet nadat het kabinet recentelijk zijn ontslag had aangeboden bij de Koning.

De periode van Nederland met een demissionair kabinet is gelukkig binnenkort ten einde. Geen beslissingen en wetsvoorstellen meer waarvan de verantwoordelijkheid bij niemand ligt. Hoewel de verkiezingen anders zijn dan voorgaande jaren staat de officiële verkiezingsdatum geregistreerd op 17 Maart 2021.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de werkelijke datums waarop gestemd kan worden 15, 16 en 17 Maart. Dit is voor het eerst dat er op 3 verschillende achtereenvolgende dagen kan worden gestemd. Deze optie is in het leven geroepen in verband met de Coronamaatregelen waarbij 1,5 meter afstand houden in acht genomen is. Hierdoor hoeven er geen lange rijen te staan bij stembureaus en zal de verkiezing naar verluid meer stemmers trekken dan voorgaande jaren. In het verleden is namelijk gebleken dat mensen niet gingen stemmen of niet konden stemmen i.v.m. verplichtingen die dat onmogelijk maakte.

Door het stemmen voor de verkiezingen over 3 dagen te verdelen heeft elke Nederlander wel een mogelijkheid om te gaan stemmen wanneer ze dat niet zouden kunnen op de feitelijke stem-dag in eerste aanleg.

Ook wordt er voor het eerst een mogelijk geboden om te stemmen per post. Dit wordt in vakjargon briefstemmen genoemd. Deze optie is geboden aan ouderen die simpelweg wel willen stemmen, maar niet naar de stembus zelf kunnen. Hieraan zijn een aantal vereisten aan verbonden waarover de betreffende categorie stemmers eveneens per post is geïnformeerd in een bijlage als toevoeging bij de ontvangen stem-pas welke eveneens per post aan de mensen is toegezonden.

De mensen die stemmen per post ontvangen in hetzelfde informatiepakket een overzicht van de ingeschreven partijen met hun verkiezingslijst. Dat laatste is overigens ook in de nationale dagbladen te vinden, op internet en via de politieke partijen zelf. Ook ontvangen zij een aparte envelop waarin zij alléén hun gekozen stem in kunnen plaatsen, die vervolgens in de feitelijke envelop van het poststuk moet worden geplaats t.b.v. verzending. Dit dient ervoor te zorgen dat nadat hun stem-pas is bijgevoegd de stem tijdens het tellen toch anoniem blijft. Naast dat dienen ze zich natuurlijk ook te legitimeren vorens hun stemrecht wordt goedgekeurd. Een identificatie dient dan ook mee verzonden te worden in het poststuk.

Ook dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe partijen zijn die voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen van 2021. Opiniepeilingen tot dusver geven het beeld dat de VVD wederom kans heeft om de grootste partij te worden, echter weten we uit het verleden dat niets zeker is, als het gaat om verkiezingen.

Potlood stemmen

Of alle stembureaus zijn ingericht om ouderwets met de rode potlood het stembiljet in te vullen is in veel gevallen onwaarschijnlijk. Net als bij de vorige verkiezingen is het heel goed mogelijk dat men hun stem uiteindelijk digitaal kenbaar maken. Oftewel het tellen van de stemmen zal enig sinds worden gedigitaliseerd. Hoewel dit de uitslag bespoedigd, is niet iedereen voorstander van deze wijze van stemmen. Maar omdat die discussie eigenlijk al behoort bij de voorgaande verkiezingen zal er naar verluidt deze ronde weinig bezwaar zijn tegen de wijze waarop wordt gestemd.

Stemfraude

De kans op stemfraude is relatief klein, maar nooit uit te sluiten. In verhouding met verkiezingen in grotere landen waarbij de controle ook moeilijker is, gaat de gemiddelde Nederlander er wel vanuit dat zoiets dergelijks niet zo gauw in Nederland zal voorkomen. Echter is er toch een flinke groep die weinig vertrouwen heeft. Met name aanhangers van FvD die ook erg sterk geloven dat we massaal voor de gek worden gehouden door het huidige beleid en de regering welke die tot stand heeft gebracht. Iets wat toch veel mensen niet erg vreemd vinden, omdat nu toch is gebleken dat er tot op heden nog steeds geen overtuigende argumenten zijn gegeven met betrekking tot het in stand brengen van Coronamaatregelen anders dan een objectief globaal verhaal waarbij details nog steeds ontbreken.

Naar verluid zal de FvD enorm groeien ten koste van partijen zoals Groen Links, PvdA en D66. Zij spelen namelijk heel intelligent in op de verkiezingsbehoefte van diegene die het roer totaal willen omgooien. Ook de PVV zal naar verluidt enig sinds groeien ten opzichte van partijen als de Christen Unie, Denk en het CDA. Van de nieuwkomers zal naar verwachting Splinter het erg goed doen. Ondanks alle verwachtingen lijkt het merendeel van Nederland weinig behoefte te hebben aan teveel veranderingen van het huidige beleid waardoor de VVD nog steeds ruim voorop gaat in de peilingen tot dusver en daarmee lijkt de uitspraak welke eerder door iemand is gedaan, namelijk dat Nederland diepgeworteld voorstander is van een dictatoriale democratie waar blijkt te zijn. Echter nog niemand gevonden die het feitelijk durft uit te spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s