Digitale isolatie komt steeds vaker voor

Afbeelding: Notebook by Art Museum Kroonzicht

BREDA – Het komt wereldwijd steeds vaker voor dat criminelen met kennis van overheidsgerichte computerkunde individuen digitaal kunnen isoleren om op die manier van die individu, elke handeling betrekking tot het digitale verkeer over internet te kunnen monitoren al dan niet te beperken. En op die manier ook de bewegingsvrijheid en zijn functioneren binnen de maatschappij schade toebrengen.

Waar het vroeger nog heel populair was om software te installeren waarvan het installatiebestand in de update van het besturingssysteem werd klaargezet waarmee track & trace mogelijk werd gemaakt of waarmee gegevens werden verzameld, zogenaamd ten behoeve van ontwikkelingsdoeleinden. Iets waardoor de gebruiker/adminstrator veelal de update niet deed blokkeren, is het nu de hype om de verbinding te isoleren. Denk hierbij aan de breedbandverbinding of de 4g of 5g verbinding van het internet.

Door een eenvoudige truc wordt het ip-adres van het apparaat van diegene die ze willen isoleren verzameld, waarna het feitelijke proces kan beginnen. Alle App’s die naar dat apparaat worden gedownload worden nog tijdens de downloadfase voorzien van isolatiemateriaal. Dit is simpelweg mogelijk omdat alle App’s in feite Beta-programma’s zijn die updates nodig hebben, zodat de ontwikkelaar de App’s altijd met de tijd mee kan vernieuwen. Ook criminelen weten dat dus.

Georganiseerde misdaad

We hebben inmiddels geleerd dat vrijwel alle misdrijven in vereniging worden gepleegd, ook al val dat niet altijd even goed te bewijzen. Binnen de cybercriminaliteit draait het natuurlijk net als bij de meeste andere misdrijven om geld, of fysiek te bestede waardes. Denk hierbij aan crypto valuta, maar ook aan de optie om privacy gevoelige informatie te kunnen verkopen. Iedere geregistreerde identiteit is voor een crimineel immers geld waard. Simpelweg omdat ze met die gegevens het betreffende identiteit kunnen uitmelken, door die identiteit te gebruiken bij alles wat geld kan opleveren. En door die betroffen individuen te isoleren kunnen ze aan de andere kant rustig hun gang gaan en dat blijven doen omdat de meeste mensen niet door hebben dat ze slachtoffer zijn van een ge-isoleerde productie. Hele teams van criminelen die hieraan gezamenlijk meewerken, al dan niet omdat ze zelf slachtoffer zijn, anderzijds omdat ze niet direct doorhebben dat ze zich schuldig maken aan het misdrijf omdat ze gewoon doen wat hun baas van hen vraagt.

Social Media

Fraude met identiteiten vinden niet allen plaats met identiteitsgegevens als zijnde gegevens vermeld op een paspoort of een identiteitskaart. Ook je Account van je social media kan worden geïsoleerd. Iets waar je normaliter niet direct bij stilstaat omdat je het niet persé door hoeft te hebben. Meestal hebben slachtoffers het na verloop van tijd vroeg of laat wel door, maar dan is vaak het kwaad al geschied.

Wat kan voor zo een cybercrimineel dan interessant zijn om een social media account te isoleren al dan niet te hacken? Wanneer het niet om identiteitsfraude gaat , kan het ook gaan om like’s en reacties weg te moffelen. clicks en like’s leveren bij sommige social media bedrijven geld op. En om deze bij de ene account weg te moffelen en die bij een account welke zich heeft aangemeld om ermee te verdienen, bij te vullen… draagt het natuurlijk op die manier bij aan omzet vergroting voor diegene welke zich hebben aangemeld om gebruik te maken van het verdien model bij bijvoorbeeld een internetbedrijf als Youtube. Daar kun je met een premium account je aanmelden om per click en per like een waarde te verdienen, die zich bij vermenigvuldiging een flinke waarde opleveren, die zij kunnen omzetten naar valuta welke zij of kunnen laten uitkeren of kunnen besteden. Dus wanneer je een miljoen like’s bij de ene weg graait, is dat bij de andere al gauw een paar duidend euro’s waard. De bedrijven zelf hebben dan de fraude niet door of kunnen er niks tegen beginnen, doordat het eindresultaat van de som, namelijk het totaal aantal hits van alle websitebezoekers van youtube in totaal natuurlijk blijft overeenkomen met de gegevens die zij weer uitlezen daar waar zij weer hun verdienmodel hebben binnen het web in het algemeen.

Handhaving

Gelukkig wordt er steeds meer gedaan aan de handhaving omtrent cybercriminaliteit. Steeds meer geleerde raken geïnteresseerd aan de juiste kant van de grens operatief te willen zijn, omdat ze inzien dat dat de juiste manier is om het gevecht met de criminelen daarin aan te gaan. Opsporingseenheden kampen helaas toch noch vaak met problemen dat individuen gevoelige informatie aan criminelen doorverkopen. 9 van de 10 keer dat dat voorkomt, is er vooraf sprake geweest van intimidatie of bedreiging aan het adres van betrokken of diens familie. slechts een enkele keer betreft het een situatie van zelfverrijking.

Verkiezingen

Of de verkiezingen eerlijk zullen verlopen, of dat we met een schandaal te maken krijgen zoals in Amerika is natuurlijk nooit op voorhand te zeggen. Wel is het in de geschiedenis van het stemmen altijd zo geweest dat er sprake is geweest van Potlood stemmen. Dat is nu niet meer zo. Er komt wel degelijk een digitale handeling bij kijken. En als ze bij social media het al niet altijd door hebben, waarom tijdens de verkiezingen dan wel, kun je je dan afvragen?

2 comments

    1. Onze mening verschilt daarheen, beste Hans! Een individu zijn is een godsgeschenk in de wereld waar je geen ‘één-pitter’ meer mag zijn. Waarom zou je iemand in zijn vrijheid willen beperken door hem te isoleren als helemaal niet vaststaat of het alleen zijn een gevaar vormt? Het isoleren van iemand in zijn verplichtingen deel te nemen aan het digitale verkeer, omdat de wereld zich zo inricht is naast privacy schending ook gewoon pure verveling van diegene die dat doet of doen. Daarnaast is het effect wat je daarmee bereikt alleen maar averechts. ookal ben je van mening dat het goed bedoeld is. waar je de individu beperkt daar gaat hij los elders. En dat is iets wat je niet moet willen forceren.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s