De Vernieuwde Pinautomaat

Afbeelding: Vernieuwde Pinautomaat by Art Museum Kroonzicht

BAARN – Sinds enige tijd zijn er vernieuwde Pinautomaten op straat te zien. De 3 grote banken, ING, ABN AMRO en de Rabobank hebben hun huidige geldautomaten welke in de straatgevels waren geïnstalleerd verruild voor de vernieuwde gele Geldmaat. Deze automaten zouden minder makkelijk te kraken zijn en beter beschermd tegen plofkraken.

Dat de 3 banken een samenwerking zijn aangegaan op het gebied van de vernieuwde Geldmaat is al enige tijd bekend. Veel getroffen banken van plofkraken, die het afgelopen decennia hebben plaatsgevonden, zochten naar een oplossing voor het probleem.

Niet alleen is de automaat getransformeerd, ook veel automaten zijn verdwenen. Er zijn dus minder pinautomaten beschikbaar. Ook zijn de pinautomaten na een bepaald tijdstip buiten gebruik gesteld. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal plofkraken afneemt.

Steeds minder mensen maken nog gebruik van de Pinautomaat. En als ze dan toch moeten pinnen doen ze dat bij de balie van de bank of bij een pinautomaat in een winkel zoals een supermarkt of bij de Hema. Doordat het contactloos betalen is ingevoerd kunnen mensen ook zonder pincode kleine bedragen afrekenen.

Desondanks komt het toch nog vaak voor dat er Pinfraude wordt gepleegd. In bijna alle gevallen is de pinpas ontvreemd van de pashouder en is de pincode afgekeken bij een pintransactie, waarna de pas door zakkenrollers wordt ontvreemd of wanneer er brutaal een overval wordt gepleegd waarna de pashouder is achtervolgd.

In de meeste gevallen worden dergelijke misdrijven onderzocht doordat er aangifte wordt gedaan. In sommige gevallen durven de slachtoffers geen aangifte te doen omdat ze vermoedelijk worden bedreigd en ze angstig zijn.

Toch komt het nog vaak voor dat er ook wordt gepind met toestemming van de pashouder. Dit wanneer een familielid of directe naaste gevraagd wordt om dit te doen voor de pashouder of wanneer er boodschappen moet worden gedaan voor ouderen die niet in staat zijn de ‘zware’ boodschappen te dragen of omdat ze simpelweg geen tijd hebben en hun zoon of dochter vragen om de boodschappen namens hen te doen in geval van een situatie waarbij je van kunt verwachten dat het vrijwel altijd zo gaat binnen het dagelijks leven.

Hoewel het toch wordt afgeraden door banken om een ander gebruik te laten maken van de pas dan de pashouder zelf, welke uiteraard toestemming heeft verleend aan de betreffende gebruiker van de pas, komt het geregeld voor dat dergelijke zaken onnodig in behandeling komen bij onderzoekorganen van de bank en zelfs de politie. Vaak ontbreek de informatie van het verleende toestemming en wordt er een zaak aanhangig gemaakt. Helaas worden deze situaties altijd onterecht ook aangemerkt als een potentieel misdrijf waarbij de onderzoekers onnodig lang tijd verspillen aan de zaak die uiteindelijk geen misdrijf blijkt te zijn, aldus onderzoeken van een onafhankelijk persoon. Dat laatste heeft ermee te maken dat pinfraude toch erg vaak voorkomt en de politie alles doet om dergelijke fraudeurs op te sporen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s