‘SportComplexpraat’

Afbeelding: Sportcomplex ’n Tennisbaan by Art Museum Kroonzicht

BAARN – Tegenwoordig kun je bij een verzoek voor een verblijfsvergunning standaard verwachten dat je een cursus Nederlands moet volgen voordat je überhaupt in aanmerking komt voor het document van aanvraag. De bureaucratie zoekt steeds meer mogelijkheden om moeilijk te doen dan om processen te vereenvoudigen.

Ergens is het niet zo vreemd, dat een land evolueert, dat je naast de normale woorden van de taal van het vaderland, ook communicatiewetenschappen toepast tijdens het communiceren. Want communiceren is meer dan spreken alleen. Zo heb je naast het spreken als in verbale communicatie ook non-verbale communicatie. Of een combinatie van beide. Ook communiceren zonder gebaar of gesproken woord is onderdeel van het communiceren.

Via allerlei toepassingen is het mogelijk dat communiceren te bevorderen. Maar wanneer tel je vandaag de dag in feite nog gewoon mee? is het tegenwoordig een verplichting geworden om je te onderrichten aan dergelijke ‘sportcomplexpraat’. Spreken in een andere context zodat de bedoelde informatie alleen overkomt bij diegene voor wie het bedoeld is, maar op zo een manier dat iemand die afluistert er de ballen niet van snap of denk dat je het juist over iets anders hebt.

En als iemand dan iets zegt, hoe moet je dat dan interpreteren. Want dat is ook een onderdeel van communiceren. Namelijk het interpreteren van wat naar je gecommuniceerd wordt. In veel gevallen zijn op voorhand van het inzetten van een dergelijke communicatiewetenschappelijke vorm van communiceren afspraken gemaakt, zodat men weet hoe te interpreteren. En ook dat kan weer evolueren. Zo heb je mogelijkheden om letterkunde te gebruiken, maar ook numerologie. Maar dat is vaak toepasselijk bij het verbaal communiceren. Je hebt natuurlijk ook non-verbale communicatie vormen. Hierbij spreekt je lichaamstaal of maak je bewust de interpretatie kenbaar door een handeling te verrichten, waardoor de ontvanger kan weten hoe te interpreteren. En zelfs een combinatie van de verschillende vormen is denkbaar.

Wat de meeste mensen niet beseffen is dat je naast het communiceren, al dan niet non verbaal of verbaal kunt communiceren in een andere taal welke niet of nauwelijks te onderscheiden valt van wat men bedoelt onder het zogezegd denken. Je kunt dus zonder woorden en signalen vanuit je fysieke lichaamsbeweging eveneens communiceren. Het delen van gedachten.

Wanneer je je hiervan niet bewust bent, omdat je dat nog niet hebt geleerd of wanneer er bewust is gekozen om je dat niet bij te willen brengen, krijg je vaak meteen bij het ontdekken van het fenomeen een stempel op je voorhoofd geplakt, als het aan de dokter ligt. Namelijk dat je psychotisch bent. Op die manier voldoe je meteen aan zijn of haar verdienmodel. En aan het verdienmodel van zijn of haar collega’s. Blijkbaar is de kans nihil dat je nog ooit van zo een stempel af komt. Alsof je voorhoofd er mooier op wordt.

‘Sportcomplexpraat’ is geen echt bestaand woord wat in het Nederlands woordenboek is opgenomen, maar het zou wel moeten. Het wordt spreekt voor zich. Tijdens het sporten worden de meeste dolle dwaze woorden uitgesproken ten tijde van frustratie als de match even niet mee zit. het bevat het woordje sport, maar ook complex en praat. Als je deze worden samenvoegt heb je sportcomplexpraat. Als je dan nog eens gaat husselen met de letters van het woord, iets wat ook ergens een communicatiewetenschappelijke vorm betreft, kun je nog veel betekenissen van gelijke strekking eruit halen die het woord kan definiëren. Voor mij betekent het simpelweg. Het Nederlands van de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s